CHP Genel Başkanı Özgür Özel'den ara seçim çağrısı
DEM Parti ziyaretinin ardından konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, TBMM’de şu an 8 milletvekilinin boş olduğunu belirterek, Meclis’in boşalan sandalyeler için derhal ara seçim kararı almasının ve TBMM Başkanının üzerine düşeni yapmasının zorunlu olduğunu vurguladı.
Ara seçim gerekçesini açıkladı
Özel, anayasaya ilişkin değerlendirmesinde, «Anayasaya göre ara seçim ilk 30 ay ve son 1 yılda yapılamaz. Onun dışında TBMM’de boşalma olması halinde ara seçime gidilir. Boşalan üye sayısı toplam sayının 5’te 1’i olursa 30 ay da beklenmez» dedi. Özel, bu çerçevede şu an ara seçimin yapılması gerektiğini söyledi ve «22 milletvekili istifa ettirip ara seçim yapma işi ilk 30 ay içindir. Şu an ara seçim zaten yapılmalı» ifadelerini kullandı.
CHP Lideri ayrıca, istifa ederek sayıyı 30’a tamamlama konusunu görüştüklerini ancak bu sayının ilk 30 ay için geçerli olduğunu belirtti ve «Sadece 8 boş sandalye için yapılsın» diyerek sürecin işletilmesini istedi. Özel, bazı bölgelerdeki boşluklara ilişkin olarak da İstanbul 3’üncü bölge ve İstanbul 1’inci bölgedeki durumlara dikkat çekti.
Terörsüz Türkiye Süreci ve Meclis adımları
Özel, Terörsüz Türkiye Süreciyle ilgili olarak hazırlanan raporu ve süreci de değerlendirdi. Raporda imzası bulunanların arasında heyet başkanı Numan Kurtulmuşun olduğunu anımsatan Özel, raporun altıncı ve yedinci maddelerinin hem terörün sonlanması hem de demokratik adımların atılması bakımından aciliyet taşıdığını belirtti.
Özel, Anayasa Mahkemesi kararına rağmen milletvekili kütüğüne işlenmediği için Meclis’te olmayan Can Atalay örneğini verdi ve yapılması gerekenin söz konusu kaydın işlenmesi olduğunu vurguladı: «Yapılması gereken tek iş bu artık. Bu adım dahi atılmış değil.»
Ayrıca, bazı belediyelere kayyım atanmasına değinen Özel, Şişli, Esenyurt ve Ovacık gibi belediyelerde kayyım uygulamalarının sürdüğünü söyleyerek, raporda imzacı partilerin bu uygulamanın sonlandırılması gerektiği görüşünde olduğunu hatırlattı. Özel, Meclis Başkanı ve siyasi partilere görev düştüğünü belirttiğini ve önümüzdeki günlerde Numan Kurtulmuş’tan randevu talep edeceğini açıkladı.
DEM Parti: Sürece geniş katılım ve erken seçim hazırlığı
Toplantıda söz alan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Terörsüz Türkiye Süreci’nin yalnızca iki parti arasına sıkıştırılmaması gerektiğini, tüm kesimlerin katılımıyla ilerlemesi gerektiğini vurguladı. Hatimoğulları, Özgür Özel ve Ekrem İmamoğlu’nun sürece başından beri desteğini takdir ettiklerini ifade etti.
Erken seçim olasılığına ilişkin Hatimoğulları, «Toplum genel anlamda bir erken seçim beklentisi içindeyse bizler DEM Parti olarak bu çerçevede olası bir seçime hazırız» dedi.
Özetle, Özgür Özel ara seçim çağrısını yineleyerek TBMM’nin boş sandalye sayısına ilişkin hukuki ve siyasal sorumluluğa dikkat çekti; Terörsüz Türkiye raporunun uygulanması ve kayyım uygulamalarının sonlandırılması konusunda adımlar atılmasını talep etti.
CHP Genel Başkanı Özel: "Şu an 8 milletvekili boşta. Bir an önce TBMM'nin boşalan sandalyeler için ara seçim kararı alması ve TBMM Başkanının üzerine düşeni yapması zorunludur"