Özel'den alevilik vurgusu: cemevi ibadethanedir, eşit yurttaşlık talebi

Yeni Parti Genel Başkanı Özgür Özel, Hacıbektaş'ta aleviliği inanç olarak tanımlayıp cemevlerinin ibadethane olduğunu ve eşit yurttaşlık istediğini söyledi.

Yayın Tarihi: 17.08.2026 00:30
Güncelleme Tarihi: 17.08.2026 00:30

Özel'den alevilik vurgusu: cemevi ibadethanedir, eşit yurttaşlık talebi

hacıbektaş törenlerinde öne çıkanlar

Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde düzenlenen 63. Ulusal, 37. Uluslararası Hacı Bektaş Veli anma törenleri ve kültür sanat etkinliklerine katılan Yeni Parti Genel Başkanı Özgür Özel, törende Alevilik ve cemevlerinin statüsüne ilişkin net bir söylem ortaya koydu. Özel, konuşmasında Hacı Bektaş Veli’nin öğretilerinin bugün de yol gösterici olduğunu belirterek toplumun ortak değerlerine vurgu yaptı.

Özel'in açıklamaları:

Özel, Alevilerin taleplerine ilişkin olarak, "Cami ibadethaneyse cemevi de ibadethanedir. Alevilik bir kültür değil, bir inançtır" ifadelerini kullandı. Konuşmasında Hacı Bektaş Veli’den alıntılar yaparak, "Yol cümleden uludur. Aslolan yolda olmaktır" sözlerine dikkat çekti ve dini kimliklerin eşit haklara sahip olması gerektiğinin altını çizdi.

Özel, Alevilerin kendilerini tam anlamıyla eşit vatandaş hissedene kadar bu mücadelenin süreceğini vurguladı ve bu sürecin hak arayışını, toplumun birlikte gelişmesi için gerekli bir adım olarak sundu.

birlik ve eşitlik çağrısı:

Türkiye’deki ayrıştırma çabalarına değinen Özel, Türk-Kürt, Alevi-Sünni, muhafazakar-seküler gibi ayrımlar üzerinden toplumun bölünmeye çalışıldığını savundu ve birlik çağrısı yaptı: "Kimse birbirine benzemek zorunda değil. Ama herkes birbirine sahip çıkmak zorunda". Konuşmasını birlik mesajıyla sürdürerek, "Bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız, hep birlikte başaracağız" dedi.

Özel ayrıca Pir Sultan Abdal, Abdal Musa, Mevlana ve Yunus Emre gibi isimlerin öğretilerini yol gösterici olarak andı ve siyaset dilinde doğruluk, dost kapısını açık tutma ilkelerinin önemine vurgu yaptı. Yaşanan haksızlıklara rağmen kötülükle karşılık verilmeyeceğini belirtirken, "İncitiliyoruz, haksızlığa uğruyoruz ama incinsek de incitmemeye söz veriyoruz" sözleriyle tepkiyi şiddete dönüştürmeme taahhüdünü yineledi.

Hacıbektaş törenlerinde yapılan bu vurgular, Alevi yurttaşların eşitlik taleplerinin siyaset gündemindeki yerini koruduğunu ve toplumsal birlik mesajlarının önümüzdeki dönemde de tartışılmaya devam edeceğini gösteriyor.

63. ULUSAL, 37. ULUSLARARASI HACI BEKTAŞ VELİ ANMA TÖRENLERİ VE KÜLTÜR SANAT ETKİNLİKLERİ...

63. ULUSAL, 37. ULUSLARARASI HACI BEKTAŞ VELİ ANMA TÖRENLERİ VE KÜLTÜR SANAT ETKİNLİKLERİ NEVŞEHİR'İN HACIBEKTAŞ İLÇESİNDE DÜZENLENDİ

Yazar
EDİTÖR

Ahmet Demir

Ben Ahmet Demir, 30 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin 'son dakika' uzmanıyım diyebilirsiniz. Kriz anları benim işim. En stresli anlarda soğukkanlılığımı korurum ve en hızlı, en doğru bilgiyi almak için uğraşırım. Pratik çözümler benden sorulur.