Ortaokul ve lise matematiğinde değerlendirme beceri odaklı yaklaşımla yeniden ele alındı

Düzce Üniversitesi'nde düzenlenen çalıştayda, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında matematik öğretiminde değerlendirme ve beceri odaklı yaklaşımlar tartışıldı.

Yayın Tarihi: 15.10.2026 12:07
Güncelleme Tarihi: 15.10.2026 12:07

Ortaokul ve lise matematiğinde değerlendirme beceri odaklı yaklaşımla yeniden ele alındı

çalıştayın amacı ve açılış konuşmaları:

Düzce Üniversitesi Eğitim Fakültesi ve Fen Edebiyat Fakültesi ile Düzce İl Millî Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenen çalıştay, ortaokul ve lise matematik öğretim programlarının ölçme ve değerlendirme boyutunu ve beceri odaklı öğrenme yaklaşımlarını gündeme taşıdı. İstiklal Konferans Salonu’nda başlayan programa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Koç, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Onur Er, Düzce İl Milli Eğitim Müdürlüğü Strateji Geliştirme Şube Müdürü Mehmet Özgüngör, akademisyenler ve ilde görev yapan matematik öğretmenleri katıldı.

Programın açılışında konuşan Mehmet Özgüngör, çalıştayın Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında ölçme ve değerlendirme süreçlerinin geliştirilmesi, öğretmenlerin uygulama deneyimlerinin paylaşılması ve beceri odaklı yaklaşımların tartışılması amacıyla gerçekleştirildiğini vurguladı. Dekan Prof. Dr. Onur Er ise matematiğin yalnızca sayısal işlemler olmadığını; düşünme, sorgulama ve problem çözme becerilerinin gelişiminde kritik bir rol oynadığını belirterek çalıştayın verimli geçmesini diledi.

sunum ve atölye çalışmaları:

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Koç, matematiğe ilişkin yüksek beklentilerin öğrencilerde başarısızlık korkusuna yol açabildiğini, bunun da zaman zaman matematikten kaçınma veya sevmeme olarak görüldüğünü söyledi. Koç, matematiğin akademik başarının ötesinde öğrencilerin özgüven ve yeterlik duygusuna katkı sağladığını ve matematiğin günlük yaşamla ilişkilendirilmesinin önem taşıdığını ifade etti.

prof. dr. abdulkadir erdoğan’ın sunumu:

Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü öğretim üyesi ve Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Matematik Dersi Öğretim Programları Genel Koordinatörü Prof. Dr. Abdulkadir Erdoğan, "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Matematik Öğretim Programlarının Ölçme-Değerlendirme Boyutu: Bizi Bekleyen Değişimler" başlıklı sunumunda, bilgi ile beceri arasındaki ilişkinin yeniden düşünülmesi gerektiğini söyledi. Erdoğan, öğretim programlarının amaç, içerik, öğrenme-öğretme süreçleri ve ölçme-değerlendirme boyutlarının birbirini tamamlayan bir bütün olarak ele alınmasının önemine dikkat çekti.

atölye çalışmaları ve kapanış:

Öğleden sonraki oturumlar, Prof. Dr. Abdulkadir Erdoğan öncülüğünde gerçekleştirilen iki atölye etrafında şekillendi. Birinci atölye "Öğrenci Çözümlerinden Öğrenme Kanıtlarına: Matematiksel Düşünmeyi Değerlendirme ve Geri Bildirim"; ikinci atölye ise "Rutin Sorulardan Beceri Odaklı Değerlendirme Görevine: Matematik Sorularını Dönüştürme Atölyesi" başlığını taşıdı. Öğretmenler ve akademisyenler atölyelerde örnek uygulamalar üzerinden dönüştürme, geri bildirim ve değerlendirme yaklaşımlarını tartıştı.

Çalıştay, yapılan paylaşımlar ve genel değerlendirme oturumunun ardından sona erdi. Etkinlik, katılımcıların mesleki deneyimlerini paylaşmalarına ve Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli çerçevesinde matematik eğitiminde ölçme-değerlendirme uygulamalarının nasıl yenilenebileceğine dair somut adımların konuşulmasına olanak sağladı.

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ VE FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ TARAFINDAN, DÜZCE İL MİLLÎ EĞİTİM...

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ VE FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ TARAFINDAN, DÜZCE İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İŞ BİRLİĞİNDE, MATEMATİK ÖĞRETİM PROGRAMLARININ ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME BOYUTU, BECERİ ODAKLI ÖĞRENME YAKLAŞIMLARI VE MATEMATİK EĞİTİMİNDE YAŞANAN DEĞİŞİMLERİN ELE ALINMASI AMACIYLA DÜZENLENEN ORTAOKUL VE LİSE MATEMATİĞİNDE ÖLÇME-DEĞERLENDİRMEYİ YENİDEN DÜŞÜNMEK: TÜRKİYE YÜZYILI MAARİF MODELİ ÇALIŞTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

Yazar
EDİTÖR

Sultan Bulut

Ben Sultan Bulut, 28 yaşındayım, İzmir. aksiyon.com.tr Yaşam kategorisinde moda, kültür-sanat etkinlikleri ve şehir rehberleri hazırlıyorum. Trendleri yakından takip ederim. Estetik zevkime güvenirim ve detaycıyımdır.