Orta Karadeniz’de emekli-çalışan dengesi: Sinop’ta her 100 çalışana 117 emekli düşüyor

SGK 2025 Ekim verilerine göre Sinop’ta her 100 aktif sigortalı çalışana 117 emekli düşüyor; Samsun, Amasya ve Ordu’daki oranlar daha dengeli seyrediyor.

Yayın Tarihi: 23.01.2026 11:04
Güncelleme Tarihi: 23.01.2026 11:04

Orta Karadeniz’de emekli-çalışan dengesi: Sinop’ta her 100 çalışana 117 emekli düşüyor

Orta Karadeniz’de emekli-çalışan dengesi ve bölgesel farklılıklar

SAMSUN (İHA) — Türkiye’nin en mutlu şehirlerinin başında gelen Sinop’ta emekli yoğunluğu dikkat çekiyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 2025 Ekim ayı verileri, bölgedeki iller arasında önemli farklılıklar olduğunu ortaya koyuyor.

Sinop’ta emekli sayısı çalışan sayısını aşıyor

SGK verilerine göre 226.957 nüfuslu Sinop’ta toplam 56.780 sigortalı çalışan ve 66.189 emekli bulunuyor. Buna göre her bir çalışan başına yaklaşık 1,17 emekli düşüyor; başka bir ifadeyle her 100 çalışana yaklaşık 117 emekli denk geliyor.

Veriler ayrıca, Türkiye genelinde 81 il arasında Sinop haricinde emekli sayısının çalışan sayısından fazla olduğu 4 il olduğunu gösteriyor, bu da Sinop’un emekli-çalışan dengesinin ülke içinde istisnai bir konumda olduğunu işaret ediyor.

Samsun, Amasya ve Ordu’da dengeler daha yakın

Orta Karadeniz’in diğer illerinde oranlar Sinop’a kıyasla daha dengeli. Samsun’da 376.796 çalışana karşılık 321.222 emekli bulunuyor; bu, her 100 çalışana yaklaşık 85 emekli düştüğünü gösteriyor.

Amasya’da 89.376 çalışana karşılık 85.369 emekli var ve bu oran her 100 çalışana yaklaşık 96 emekli şeklinde hesaplanıyor. Ordu’da ise 189.135 çalışana karşılık 170.558 emekli bulunuyor; burada her 100 çalışana yaklaşık 90 emekli düşüyor.

Ekonomik ve sosyal yansımalar

Bu veriler, bölgesel demografik yapının ve emeklilik yükünün iller arasında belirgin farklılıklar gösterdiğini ortaya koyuyor. Sinop’taki yüksek emekli yoğunluğu, yerel işgücü piyasası, sosyal güvenlik harcamaları ve uzun vadeli hizmet planlaması açısından değerlendirilmesi gereken bir gösterge niteliğinde.

Orta Karadeniz’deki diğer illerdeki daha dengeli oranlar ise bölgesel ekonomik dinamizmin ve istihdam yapısının farklılıklarını yansıtıyor. Bu tablo, yerel politika yapıcılar için hem istihdamı artırmaya yönelik adımlar hem de sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliğini sağlamaya yönelik önlemlerin önemini vurguluyor.

TÜRKİYE’NİN EN MUTLU ŞEHİRLERİNİN BAŞINDA GELEN SİNOP’TA HER 100 AKTİF SİGORTALI ÇALIŞAN BAŞINA...

TÜRKİYE’NİN EN MUTLU ŞEHİRLERİNİN BAŞINDA GELEN SİNOP’TA HER 100 AKTİF SİGORTALI ÇALIŞAN BAŞINA 117 EMEKLİ DÜŞÜYOR. KENTTE 56 BİN 780 SİGORTALI ÇALIŞAN BULUNURKEN, 66 BİN 189 EMEKLİ YER ALIYOR. SAMSUN, AMASYA VE ORDU’DA İSE EMEKLİ SAYISI, ÇALIŞAN SAYISINA YAKIN SEYREDİYOR.

TÜRKİYE’NİN EN MUTLU ŞEHİRLERİNİN BAŞINDA GELEN SİNOP’TA HER 100 AKTİF SİGORTALI ÇALIŞAN BAŞINA...

Yazar
EDİTÖR

Esra Şimşek

Ben Esra Şimşek, 27 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Finans kategorisinde makro ekonomi ve bankacılık sektörünü analiz ediyorum. Hasan'ın aksine ben daha ciddi, kurumsal ve tamamen verilere dayalı bir yazı stiline sahibim. Piyasa analizleri benim işim.