DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.897,7 0%
BITCOIN
3.810.840,85 0,91%

Orta Doğulu Akademisyenler ve Şefler, Kastamonu'da Siyez Buğdayını İnceledi

Orta Doğu'dan gelen ekip, Kastamonu'daki siyez buğdayını yerinde inceledi ve geleneksel yöntemlerle yapılan yiyeceklerin tadını aldı.

Yayın Tarihi: 08.05.2025 16:47
Güncelleme Tarihi: 08.05.2025 16:47

Orta Doğulu Akademisyenler ve Şefler, Kastamonu'da Siyez Buğdayını İnceledi

Orta Doğulu Misafirler Siyez Buğdayı ile Bir Araya Geldi

Kastamonu'nun İhsangazi ilçesinde, Orta Doğu'dan gelen akademisyenler ve şeflerden oluşan 12 kişilik bir grup, tarihi değeri olan siyez buğdayını yerinde inceleme fırsatı buldu. Kuveyt, Bahreyn, Suudi Arabistan, İran, Katar ve Umman'dan gelen ekip, yaklaşık 12 bin yıl öncesine dayanan bu buğdayın ana vatanında bulundu.

Siyez Tohumları ve Geleneksel Ekmek Yapımı

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tescillenen “Mergüze” ve “Ata” isimli siyez tohumları ile taş değirmende öğütülen buğdayı inceleyen ekip, siyez tarlalarını gezerek buğdayın tarım aşamalarını gözlemledi. Ayrıca, siyez unu kullanılarak yapılan hamurdan ekmek ve etli ekmeği de tatma imkanı buldular.

Siyez üreticisi Yasin Ciğerci, “Türkiye'de bir ilki gerçekleştiriyoruz. Misafirlerimizi İhsangazi’de ağırladık ve yerel ürünlerimizi tanıtma fırsatı bulduk” dedi. Ciğerci, misafirlere ikram edilen yöresel ürünler hakkında da bilgi vererek, coğrafi işaretli İhsangazi siyezinden yapılan pilav, helva, erişte ve makarnanın tadına baktıklarını belirtti.

Gelecek İçin Hedefler

Kuveyt'ten gelen akademisyen Meena Kadhimi, genetiğiyle oynanmamış buğday üzerinde yaptıkları araştırmalar kapsamında İhsangazi’ye geldiklerini ifade ederek, “Bu ürünleri kendi ülkemizde tanıtmak istiyoruz. Siyez buğdayının Türkiye’de genetiği bozulmamış olarak özellikle İhsangazi’de bulunduğunu tespit ettik” dedi.

Kadhimi, ürünleri alıp kendi ülkelerine dağıtmayı planladıklarını ve organik ve otantik buğdayın yaygınlığını artırmayı hedeflediklerini kaydetti. Bahreyn'den gelen Mahnaz Kadhimi de “Buradan aldığımız siyez ürünleri, tanıttığımız kişiler tarafından beğenildi. Daha büyük ölçekte ürünler alarak kendi ülkemizde tanıtım yapmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.

Kafileyi getiren Muhittin Bayrak, akademisyenlerin organik un ve ekşi maya üzerine araştırmalar yaptıklarını belirterek, bu organizasyonun hem bilgi paylaşımına hem de ticari bir işbirliğine fırsat sağladığını dile getirdi.

Orta Doğu'dan Kastamonu'nun İhsangazi ilçesine gelen kafile, geçmişi 12 bin yıl önceye dayanan...

Orta Doğu'dan Kastamonu'nun İhsangazi ilçesine gelen kafile, geçmişi 12 bin yıl önceye dayanan siyez buğdayını ana vatanında görme fırsatı buldu.

Orta Doğu'dan Kastamonu'nun İhsangazi ilçesine gelen kafile, geçmişi 12 bin yıl önceye dayanan...

Orta Doğu'dan Kastamonu'nun İhsangazi ilçesine gelen kafile, geçmişi 12 bin yıl önceye dayanan siyez buğdayını ana vatanında görme fırsatı buldu.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı