Türk askerinin Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki görev süresinin bir yıl daha uzatılmasını öngören Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, TBMM Başkanlığı’na sunuldu. TBMM Başkanlığı’na sunulan Cumhurbaşkanlığı tezkeresinde, Türk askerinin Orta Afrika Cumhuriyeti’nde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararıyla kurulan Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonu’na (MINUSCA) katkı sağlamasının bölgesel istikrar ve barış için önemli olduğu vurgulandı.
Tezkerede, Türkiye’nin Afrika’da faal bir dış politika izlediği ve insani ve siyasi krizlerin çözümüne askeri katkıda bulunarak bu politikasını pekiştirdiği belirtildi.
2016’DAN BERİ DEVAM EDİYOR
Tezkerede, Türk askerinin Orta Afrika Cumhuriyeti’nde görev yapmasına ilişkin iznin 2016 yılından beri TBMM kararlarıyla verildiği hatırlatıldı. Tezkerede, “Bu yaklaşımdan hareketle; hudut, şümul, miktar ve zamanı Cumhurbaşkanı’nca takdir ve tespit edilmek üzere, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, BM’nin Orta Afrika Cumhuriyeti’nde icra ettiği harekat ve misyon kapsamında yurt dışına gönderilmesi ve Cumhurbaşkanı’nca verilecek izin ve belirlenecek esaslar çerçevesinde bu kuvvetlerin kullanılması için TBMM’nin son olarak 26 Ekim 2022 tarihli ve 1346 sayılı kararı ile uzatılan iznin süresinin 31 Ekim 2023 tarihinden itibaren bir daha uzatılması istenmektedir” denildi.
Cumhurbaşkanlığı tezkeresinin önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi ve oylanması planlanıyor. Tezkerenin Meclis’ten geçmesi halinde Türk askerinin Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki görev süresi bir yıl daha uzayacak.