DOLAR
42,7 0%
EURO
50,09 -0,06%
ALTIN
5.940,02 -0,72%
BITCOIN
3.825.701,67 -1,06%

Ordu'da Bilim Kafe Etkinliği: Balık Atıklarının Gübreye Dönüşümü Anlatıldı

Ordu Üniversitesi'nde düzenlenen etkinlikte, balık atıklarının gübreye dönüşümünün tarım ve çevre dostu etkileri anlatıldı.

Yayın Tarihi: 28.06.2025 20:47
Güncelleme Tarihi: 28.06.2025 21:13

Ordu'da Bilim Kafe Etkinliği: Balık Atıklarının Gübreye Dönüşümü Anlatıldı

Ordu'da Bilim Kafe Etkinliği Düzenlendi

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile Ordu Üniversitesi iş birliğinde 'Hamsiden Fındığa-Balık Atıklarının Gübreye Dönüşümü' konulu bir program gerçekleştirildi. Etkinlik, YÖK Bilim İletişimi Ofisi tarafından ülke genelindeki üniversitelerde başlatılan 'Bilim Kafe' etkinliği kapsamında Fatsa ilçesindeki fındık bahçesinde yapıldı.

Balık Atıklarının Tarımda Kullanımı

Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Koray Korkmaz, etkinlikte fındık üreticileri, öğrenciler ve bilim severlere balık atıklarının fındık gübresine dönüşümü ile ilgili bilgi verdi. Korkmaz, fındık ve hamsi arasında oluşturmayı hedefledikleri döngüsel biyoekonomi modeli ile su ürünleri ile tarım sektörü arasında güçlü bir köprü kurmayı amaçladıklarını vurguladı.

Korkmaz: 'Hamsiden elde edilen doğal gübrenin, fındık tarımında bitki besini olarak kullanılması çevresel sorunların çözümüne katkı sağlayacak ve çiftçilere yeni bir destek modeli sunacak.' diyerek sözlerine devam etti. Laboratuvarlarda geliştirdikleri balık protein hidrolizatlarının fındık üreticileriyle buluşturulmasının mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.

Protein hidrolizatlarının, bitkilerin kök gelişimini artırması, topraktan besin alımını kolaylaştırması ve kuraklık stresine karşı tolerans kazandırması yönleriyle dikkat çektiğini belirten Korkmaz, ayrıca toprakta faydalı mikroorganizmaların aktivitesini artırarak tarımsal üretimi destekleyen önemli bir yenilik sunduğunu ifade etti.

Uygulamalı Demonstrasyon

Etkinlikte, fındık bahçesinde balık atıklarından elde edilen doğal gübre ile uygulama gerçekleştirilerek katılımcılara süreç hakkında bilgi verildi.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile Ordu Üniversitesi iş birliğinde "Hamsiden Fındığa-Balık Atıklarının...

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile Ordu Üniversitesi iş birliğinde "Hamsiden Fındığa-Balık Atıklarının Gübreye Dönüşümü" konulu program, Fatsa ilçesindeki fındık bahçesinde gerçekleştirildi.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile Ordu Üniversitesi iş birliğinde "Hamsiden Fındığa-Balık Atıklarının...

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile Ordu Üniversitesi iş birliğinde "Hamsiden Fındığa-Balık Atıklarının Gübreye Dönüşümü" konulu program, Fatsa ilçesindeki fındık bahçesinde gerçekleştirildi.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı