Ordu'da Tarihi Bir Buluntu
Ordu'da, Roma dönemine ait yaklaşık 1800 yıllık mil taşı, Ordu Müze Müdürlüğü'ne sergilenmek üzere teslim edildi.
Kültürel Değerin Önemi
İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak, mil taşının, Fatsa ilçesinde inşa edilen Laleli Merkez Camisi'nin temelinde kullanıldığını, 56 yıl önce gerçekleştirilen renovasyon sırasında bahçede kaldığını belirtti.
Taşın Tarihi ve Anlamı
Toparlak, taş üzerindeki yazının Ordu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seçkin Evcim tarafından fark edildiğini belirtti. Evcim, vatandaşların oturmak amacıyla kullandığı taştaki Latince yazıyı tercüme ettirmiştir.
Toparlak, "Bu eser milattan sonra 300. yıla kadar uzanıyor. Yazıda, kralı öne çıkaran ve öven ifadeler yer alıyor. Bu, o döneme ait bir yön levhasıdır. Roma dönemine ait yaklaşık 1800 yıllık bir taş." ifadesinde bulundu.
Taşın Koruma Altına Alınması
Toparlak, mil taşının Fatsa Belediyesi ekiplerince Ordu Müze Müdürlüğü bahçesine nakledildiğini ve bu taşın koruma altına alındığını belirtti. Ayrıca, "Bundan sonraki süreçte temizliği yapılacak ve inşallah yeni müzemizde sergilenecek." şeklinde konuştu.
Ordu'da, Roma dönemine ait olduğu belirlenen yaklaşık 1800 yıllık mil taşı sergilenmek üzere Ordu Müze Müdürlüğüne teslim edildi.
Ordu'da, Roma dönemine ait olduğu belirlenen yaklaşık 1800 yıllık mil taşı sergilenmek üzere Ordu Müze Müdürlüğüne teslim edildi.