Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

OpenAI’a The New York Times’dan büyük darbe!

OpenAI ile The New York Times arasındaki telif ihlali davası başlıyor. Bu nedenle, muhtemel bir kaybın tüm yapay zekâ piyasasını kaosa sürükleyebileceği öngörülüyor.

Yayın Tarihi: 12.01.2024 17:13
Güncelleme Tarihi: 12.01.2024 17:13

OpenAI’a The New York Times’dan büyük darbe!

The New York Times, aralık ayında önde gelen yapay zekâ şirketi OpenAI’a dava açarak bu şirketi ve ana şirketi Microsoft'u telif hakkı ihlaliyle suçladı.

Bu, OpenAI’ın yapay zekâ eğitiminde telif hakkıyla muhafaza edilen içeriğin kullanımı için ödeme yapmasını gerektiren pek çok davadan sadece biri. Söz konusu dava, aralarında George R.R. Martin gibi ünlü yazarların da yer aldığı telif hakkı sahiplerinin, ChatGPT'nin üreticisini çalışmalarını kötüye kullanmakla suçlayan diğer şikayetlerini takip ediyor.

openaı

OPENAI DAVAYA HAZIR

Bununla birlikte, OpenAI'a karşı açılan davalar arasında Times'ın davasının en büyük darbeyi vuracağı öngörülüyor.

Times'ın iddiasında tazminat miktarı belirtilmemekle birlikte, iki teknoloji şirketinin milyarlarca dolarlık yasal ve fiili zarardan sorumlu tutulması gerektiği belirtiliyor.

İddia, sohbet botları tarafından oluşturulduğu söylenen makalelerin neredeyse kelimesi kelimesine alıntılarından örnekler içeren yüzlerce sayfa içeriyor. Önde gelen yapay zekâ uzmanlarından Gary Marcus, X'te yayınlanan bir yazısında bu alıntıları " lanetleyici" olarak nitelendirdi.

OpenAI ise, Times tarafından verilen örneklerin "hikâyenin tamamını anlatmadığını" savunarak davayla mücadele etmeye hazır olduğunu belirtti.