OPEC'in Temmuz Ayındaki Ham Petrol Üretimi 263 Bin Varil Arttı

OPEC'in ham petrol üretimi temmuzda günlük 263 bin varil artarak 27.5 milyon varile ulaştı. Suudi Arabistan artırırken, Irak'ta düşüş oldu.

Yayın Tarihi: 12.08.2025 15:00
Güncelleme Tarihi: 12.08.2025 15:00

OPEC'in Temmuz Ayındaki Ham Petrol Üretimi 263 Bin Varil Arttı

OPEC'in Temmuz Ayında Ham Petrol Üretimi

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), temmuz ayında ham petrol üretiminin önceki aya göre günlük 263 bin varil artarak 27 milyon 543 bin varil seviyesine yükseldiğini açıkladı. OPEC'in aylık petrol piyasası raporuna göre, bu artışın en büyük payı Suudi Arabistan'dan gelirken, en fazla düşüş Irak'ta kaydedildi.

Suudi Arabistan ve Irak Üretim Değişiklikleri

Suudi Arabistan, OPEC'in en büyük üreticisi olarak günlük üretimini 170 bin varil artırarak 9 milyon 526 bin varil seviyesine yükseltti. Öte yandan, Irak'ta günlük üretim ise 51 bin varil azalarak 3 milyon 902 bin varil olarak belirlendi.

OPEC+ Grubunun Toplam Üretimi

Aynı dönemde, OPEC ve OPEC dışı bazı üreticilerden oluşan OPEC+ grubunun toplam ham petrol üretimi de günlük 335 bin varil artarak 41 milyon 940 bin varil olarak kaydedildi.

Küresel Petrol Talep Tahminleri

OPEC, bu yıl için küresel petrol talebi artış tahminini değiştirmedi. Küresel talebin bu yıl, geçen yıla göre günlük yaklaşık 1 milyon 290 bin varil artarak 105 milyon 140 bin varil seviyesine ulaşması bekleniyor. Bu talep artışının OECD dışı ülkelerde günlük yaklaşık 1 milyon 150 bin varil, OECD ülkelerinde ise yalnızca 140 bin varil olacağı öngörülüyor.

Gelecek Yıl İçin Taleplerin Revizyonu

OPEC, gelecek yıla ilişkin küresel petrol talebi öngörüsünü günlük yaklaşık 100 bin varil yukarı yönlü revize etti. 2026 yılında, talebin günlük yaklaşık 1 milyon 380 bin varil artarak 106 milyon 520 bin varil seviyesine ulaşması beklenmektedir. Bu artışta, özellikle OECD Amerika, OECD Avrupa ile Orta Doğu ve Afrika'daki beklenen güçlü ekonomik performansın etkili olacağı tahmin edilmektedir.

OECD dışı ülkelerdeki talep artışının günlük yaklaşık 1 milyon 230 bin varil seviyesinde kalacağı düşünülürken, OECD ülkelerinde bu rakamın yalnızca 150 bin varil olacağı öngörülüyor.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı