Okyanus Sularındaki Isı Artışı ve Balık Göçü
Son 30 yılda okyanus sularının ısınması, güneyde yaşayan balık türlerinin kuzeye doğru göç etmesine neden olduğu tespit edildi. Norveç’te yayımlanan The Barents Observer gazetesinin haberine göre, Deniz Araştırmaları Enstitüsü ile Norveç Arktik Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilen bir araştırma, kuzey okyanus ekosistemlerine dair 30 yıllık verileri mercek altına aldı.
Küresel Isınmanın Etkileri
Çalışma, küresel ısınmanın devam etmesiyle okyanus sularının ısındığını ve bu durumun güneydeki bazı balık türlerinin kuzeye yöneldiklerini ortaya koydu. Balık göçlerinin yerel türler üzerindeki etkileşimleri değiştirdiği ve bu durumun mevcut balık çeşitliliği açısından sorun yaratabileceği ifade edildi.
Yeni Türlerin Ortaya Çıkışı
Deniz Araştırmaları Enstitüsü’nden araştırmacı Ulf Lindstrom, "Geçmişte Norveç'in kuzeyinde normal bir trol ağında genellikle 6-7 farklı balık türü avlanırdı. Bugün ise bu rakam 15'e ulaştı," şeklinde konuştu. Lindstrom, çaça ve morina gibi yeni türlerin yıllar içerisinde kuzey sularında belirdiğini de vurguladı.
Küresel Isınmanın Metrik Verileri
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi, dünya genelinde küresel ısınmanın %90'ının okyanuslarda gerçekleştiğini ve 1955'ten bu yana su sıcaklıklarının arttığını bildirmiştir.