Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Okulda, iş yerinde, hastanelerde sıkça kullanıyoruz! Her seferinde vücudumuzu zehirliyormuş

Acıbadem Kayseri Hastanesi Diyetisyeni Burcu Akbeyaz, plastik ve karton kullanımının mikroplastik maruziyetini artırarak, kanser riskini artırabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Mikroplastiklerin, kalp, damar ve kanser hastalıklarına yol açabileceğini belirten Akbeyaz, günlük hayatta sıklıkla karşılaşılan plastik ürünlerin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. İşte ayrıntılar...

Yayın Tarihi: 10.12.2023 19:10
Güncelleme Tarihi: 10.12.2023 19:10

Okulda, iş yerinde, hastanelerde sıkça kullanıyoruz! Her seferinde vücudumuzu zehirliyormuş

Diyetisyen Akbeyaz, "Plastikler, günlük hayatımızda birçok alanda maruz kaldığımız petrol türevi ürünlerdir. Bu plastiklerin 5 milimetreden daha küçük hallerine mikroplastik diyoruz. Giysilerimizden içtiğimiz suya, ilaçlardan araç lastiklerine kadar birçok ürün mikroplastik içerebilir. Kozmetik ürünler ve alışveriş poşetleri de çevremize yüksek oranda mikroplastik salınımı yapabilirler" dedi.

KALP VE AKCİĞER ÜZERİNDE OLUMSUZ ETKİ BIRAKIYOR

kalp

Uzman Diyetisyen Akbeyaz, mikroplastiklerin vücuda ağız ve solunum yoluyla girdiğini belirterek, vücuttan atılmasının ise boşaltım sistemi aracılığıyla gerçekleştiğini ifade etti. Yapılan çalışmalarda mikroplastiklerin birçok organda biyobirikime sebep olduğunun ortaya çıktığını söyleyen Akbeyaz, bu durumun kalp, karaciğer, akciğer ve bağırsaklar üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini vurguladı.

CAM SAKLAMA KAPLARI TERCİH EDİN

cam saklama kabı

Mikroplastik maruziyetinin tümör büyümesine ve artan kanser riskine neden olabileceğini belirten Akbeyaz, plastik kullanımını azaltmanın önemine vurgu yaptı. Önerileri arasında tek kullanımlık plastik kapların yerine cam saklama kaplarının tercih edilmesi, konservelerin cam yerine plastik kullanılarak hazırlanması, çay ve kahvelerin cam, çelik veya porselen bardaklarda tüketilmesi gibi çevreye daha az zarar veren alternatifler bulunuyor.

KARTON VE PLASTİK BARDAKLARDAN UZAK DURUN

plastik

Diyetisyen Akbeyaz, ayrıca plastik ve karton bardakların ısı etkisiyle ağır metallerin salınımını artırarak sağlık için tehlikeli olabileceğini, bu nedenle cam bardak kullanımının tercih edilmesi gerektiğini de belirtti. Uluslararası Kanser Ajansı'nın plastik üretiminde kullanılan ağır metallerin kanserojen olduğunu kanıtladığını hatırlatan Akbeyaz, mikroplastiğe uzun süre maruz kalmanın tümör büyümesi ve artan kanser riskine neden olabileceğini vurguladı.