Konya'da yeni dönem öncesi kırtasiye yoğunluğu
2026-2027 eğitim öğretim yılının açılmasına sayılı günler kala Konya sokaklarında kırtasiye mağazalarına yönelik hareketlilik artıyor. Çanta, defter, kalem ve boya grupları başta olmak üzere okul ihtiyaçlarında talep yükselirken, satıcılar ve aileler hem çeşitlilik hem de ürün güvenliği üzerinde duruyor.
satıcıların gözünden sezon hazırlığı:
Mağaza yetkilisi Tolga Güngör, sezonluk taleple birlikte raflarda çok sayıda marka ve ürün çeşidi bulundurduklarını söylüyor. Güngör, 'Çocukların kullandığı ürünler olduğu için kalem ve kırtasiye gruplarının hem sağlıklı hem de kaliteli olması gerekiyor' diyerek ailelerin aradığı marka ve ürünlere ulaşabilmesine önem verdiklerini belirtiyor.
Güngör, bir öğrencinin kapsamlı kırtasiye alışverişi için maliyet tahminlerini de paylaştı: ilkokul ve ortaokul grupları için 2 bin ile 3 bin lira, lise grubunda ise defter ve diğer ihtiyaçların artması nedeniyle 3 bin ile 4 bin lira arasında bir kırtasiye gideri öngördüklerini ifade etti. Mağaza, her kesime hitap edecek paketler hazırladığını vurguluyor.
güvenlik, TSE ve sahte ürün uyarısı:
Uzmanlar ve satıcılar, özellikle çocukların doğrudan temas ettiği ürünlerde sahte ve kalitesiz mallara karşı uyarıyor. Güngör, velilere ambalaj, üretici bilgileri ve güvenlik işaretlerini kontrol etmelerini tavsiye ederek 'Velilerin ürünlerin sağlıklı olup olmadığına, TSE belgesinin bulunup bulunmadığına ve Türkiye'deki satış kurallarına uygunluğuna dikkat etmelerini istiyoruz' diyor. Ayrıca piyasada markalı ürünlerin piyasa değerinin çok altında satılması durumunda üreticinin ve satıcının araştırılmasının önemine dikkat çekiyor.
Güngör, merdiven altı üretim ve sınırlı güvenceye sahip ürünler yerine, bilinçli ve güvenilir kırtasiye satışı yapan işletmelerden alışveriş yapılmasını öneriyor: 'Çocuklarımız bizim için çok kıymetli ve değerli, bu nedenle yalnızca fiyata bakarak karar vermemelerini öneriyorum.'
ailelerin tercihi ve ürün güvenliği algısı:
Mağazaya kırtasiye alışverişi için gelen veliler de tercih ve önceliklerini paylaştı. Hüseyin Akbaş, çocuklarına alacağı ürünlerde sağlığa zararlı madde bulunmamasına dikkat ettiğini belirterek oyun hamuru gibi ürünlerde gıda boyası ve zararlı katkı maddelerinin olmamasını önemsediklerini söyledi. Akbaş, aynı zamanda ekonomik koşullar nedeniyle fiyat-performans dengesine dikkat ettiklerini ekledi.
Alışveriş yapan diğer velilerden Özlem Özkan, yerli ürün tercih ettiğini ve geçen seneye kıyasla fiyatlarda çok büyük bir artış görmediğini ifade etti: 'Fiyatlara baktım, gayet normal ve ideal. Geçen sene ile bu yılın fiyatlarını karşılaştırdığımda çok fazla zorlayıcı bir fark görmüyorum.'
Ali İhsan Dişli ise ürünlerin kullanım uygunluğunu ve TSE standartlarına uygunluğunu araştırdıklarını belirterek bu yüzden içlerinin daha rahat olduğunu söyledi. Dişli, çeşit bolluğu ve fiyatların uygun olmasının güvenli alışveriş yapmalarını kolaylaştırdığını ifade etti.
Konya'daki kırtasiye hareketliliği, hem satıcıların sezon hazırlığı hem de ailelerin bilinçli tercihiyle şekilleniyor. Uzmanlar, alışveriş öncesi ambalaj ve üretici bilgisinin kontrol edilmesini, TSE işaretinin aranmasını ve yalnızca fiyat üzerinden karar verilmemesini önemle tavsiye ediyor.
2026-2027 EĞİTİM ÖĞRETİM YILININ BAŞLAMASINA SAYILI GÜNLER KALA KONYA’DA ÖĞRENCİLER VE VELİLER KIRTASİYE ALIŞVERİŞİ İÇİN MAĞAZALARIN YOLUNU TUTMAYA BAŞLADI.