velilere uyarı: sahte okul ürünleri sağlık ve bütçeyi etkiliyor
Yeni eğitim-öğretim yılı yaklaşırken okul kıyafeti ve kırtasiye alışverişleri yoğunlaştı. Bu dönemde piyasada, bilinen markaların ambalajlarını taklit eden ve CE ya da TSE damgası taşıdığı iddia edilen ucuz ürünlerin çoğaldığı gözlemleniyor. Merdiven altı üretim koşulları nedeniyle bu ürünler hem çocuk sağlığını riske atıyor hem de kısa ömürleriyle velilerin bütçesine ek yük getiriyor.
satıcı uyarısı ve gözlemler:
Kentte kırtasiye işleten Erman Güler, mağaza girişine uyarı standı kurarak velileri bilinçlendirmeye çalışıyor. Güler, raflarında bol çeşit ve uygun fiyat bulunduğunu belirterek velilerin ucuzluğu tercih ettiklerini, fakat piyasadaki taklit ürünlerin gerçek ürünlerle ilk bakışta ayırt edilemediğini ifade etti. Güler, bu tür malların çocukların elleriyle temas etmesi ve küçük yaştaki çocukların ağızlarına götürmesi sonucu ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini, hatta hastaneye başvurmaya neden olabileceğini vurguladı.
sahte ve orijinal ürün arasındaki farklar:
Güler, orijinal ürünlerin ambalajlarının daha net ve belirgin kesimlere sahip olduğunu, sahte ürünlerde ise ambalaj kenarlarında düzensizlikler, uçlarda mumlanma veya küf belirtileri görülebildiğini söyledi. Ayrıca sahte malların uçları açıldığında kolayca kırıldığına dikkat çekti. Bu fiziksel farklılıklar kısa kullanım ömrüyle birleşince veliler sezonda bir yerine birkaç kez aynı ürünü almak zorunda kalıyor.
Satıcının gözlemleri, sahte ürünlerin başlangıçta daha ucuz görünmesine rağmen uzun vadede daha pahalıya mal olduğu yönünde. Güler, güvenilir ve tanınmış kırtasiyelerden alışveriş yapılmasının problemleri büyük ölçüde önleyeceğini belirtti ve çocuklara kaliteli ürünü en uygun fiyata sunmaya çalıştıklarını ekledi.
velilere pratik öneriler:
Uzman ya da resmi kurum açıklamaları olmadan kapsamlı denetim verileri eklenemese de, satıcının deneyimine dayanan öneriler şöyle özetlenebilir: alışverişi güvenilir satıcılardan yapmak, ambalaj kesim ve baskı kalitesine dikkat etmek, aşırı ucuz fiyatlara şüpheyle yaklaşmak ve ürünün küçük parçalarının sağlamlığına bakmak. Ayrıca CE ve TSE gibi işaretlerin varlığının tek başına yeterli güvence olmadığını unutmamak gerekiyor; çünkü bu damgalar da taklit edilebiliyor.
Yeni öğretim yılı hazırlıklarında velilerin hem çocuk sağlığını hem de bütçelerini korumak için alışverişte daha seçici davranmaları öneriliyor.
DÜZCE'DE KIRTASİYECİLER YENİ SEZONDA VELİLERİN SAHTE ÜRÜNLERE DİKKAT ETMELERİ İÇİN SAHTE VE ORİJİNAL ÜRÜNLERİN OLUŞTUĞU STANT KURDULAR.