Hızır Bey KYK'de öğrenciler Eskişehir mutfağını mutfakta tanıdı
Hızır Bey Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Öğrenci Yurdu'nda kalan 4 öğrenci, 'Ninemin Tarifleri' etkinliği kapsamında Eskişehir'in yöresel tatlarını pişirdi. Etkinlik, Eskişehir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından desteklenen projeler çerçevesinde gerçekleştirildi ve katılımcılar hem uygulamalı öğrenim gördü hem de kent mutfağının özelliklerini deneyimledi.
Etkinliğin amacı ve kapsamı
Proje, yurtta kalan üniversite öğrencilerinin sosyal ve kültürel gelişimine katkı sağlamayı hedefliyor. Etkinlik boyunca öğrenciler, kent belleğine ait yemeklerin yapım sürecini usta şeflerin yönlendirmesiyle uygulamalı olarak öğrendi; bu sayede hem mutfak becerileri gelişti hem de yerel gastronomi kimliği hakkında bilgi edinildi.
Hazırlanan yöresel tatlar ve kökenleri
Etkinlikte hazırlanmış olan üç temel lezzet şöyle sıralandı: sorpa çorbası, balaban köfte ve Kızılinler Mahallesi'nde yetişen balkabağından pişirilen coğrafi işaret belgeli kabak tatlısı. Metinde belirtilen kökenlere göre sorpa çorbası, 18. yüzyıl sonlarında Kırım'dan Anadolu'ya göç eden Tatarların Eskişehir ile özdeşleşen yemeği olarak kent belleğinde yer alıyor. Balaban köftesi ise 1930'lu yıllarla birlikte Eskişehir mutfağına giren geleneksel bir lezzet olarak anılıyor.
Öğrencilerin deneyimi
Van'dan gelen Spor Bilimleri Fakültesi Antrenörlük Eğitimi Bölümü 2'nci sınıf öğrencisi Esmanur Demirhan etkinlikle ilgili olarak şunları söyledi: "Bugün menümüzde 3 çeşit bulunuyor. Kuzu sorpa çorbamız, balaban köftemiz ve kabak tatlımız var. Burada yapılan yemekler bizim oradakiler ile benziyor. ... Düzenlenen etkinliğin benim için katkıları oldu. Mesela, balaban köftenin, sorpa çorbasının ve kabak tatlısının Eskişehir'in yöresel yemeği olduğunu bilmiyordum. Bunları etkinlik sayesinde bugün öğrenmiş oldum. Bilmediğim şeyler öğreniyorum, bence bu güzel bir şey. Ayrıca, yeni arkadaşlarla tanışıyorum. Burada ilk defa tanıştığım arkadaşlarım var. Sosyalleşiyorum, güzel oluyor."
Proje yürütücülerinin değerlendirmesi
Hızırbey Yurt Müdürlüğü'nde Eğitim Sorumlusu olarak görev yapan Şeyma Yenioğlu, projenin geleneği ve kültürel aktarımı sürdürdüğünü belirterek, "Projemizin adı, 'Ninemin Tarifleri'. Bugün biz de öğrencilerimizle hep beraber Eskişehir yöresine ait kuzu sorpa çorba, balaban köfte ve Kızılinler'in meşhur kabağından tatlı yaptık. ... Bence bu 3 yemeği, mutfakta ustamızın da desteğiyle keyifli ve başarılı bir şekilde yaptılar" ifadelerini kullandı.
Beslenme ve sunum perspektifi
Yurtta görevli diyetisyen Zeynep Gölcük ise etkinliğin beslenme boyutuna değindi: "Kabak iyi bir tatlı örneği. Tabii ki içinde şeker içeriyor ama yine tercih edilebilir. Balaban köfteye dönecek olursak; yoğurt ve köfte protein, ekmek karbonhidrat kaynağı. Çorbamızın da terbiyesinde protein bulunuyor, içinde et var. Bu şekilde güzel bir çorba. Yağ ve sos oranına dikkat ettiğimiz sürece güzel yemekler."
Sonuç olarak, 'Ninemin Tarifleri' atölyesi öğrencilerin hem yerel mutfak kültürünü tanımasını hem de sosyalleşmesini sağladı; uygulamalı eğitim yoluyla Eskişehir'in coğrafi işaret belgeli ve kent belleğine ait lezzetleri genç kuşaklara aktarmayı amaçladı.
Üniversite öğrencileri Eskişehir'in yöresel lezzetleri için mutfağa girdi