ODTÜ ROMER'de yapay zekâ destekli insansı robotlar ve köpekler geliştirildi
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Robotik ve Yapay Zeka Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi (ROMER) bünyesinde, yapay zekâ teknolojileriyle donatılmış insansı robotlar ve köpekler geliştirildi. Projelerin ana hedefi, insan-makine etkileşimini güçlendirmek ve robotların çevresel algılama, öğrenme ile etkileşim yeteneklerini artırmak olarak açıklandı.
ROMER'de yürütülen çalışmalarda, robotların insan hareketlerini analiz edebilme, sesli ve görsel komutlara yanıt verebilme ve otonom karar alma yeteneklerinin geliştirildiği belirtildi. Geliştiriciler, sistemlerin farklı senaryolara uyum sağlayarak öğrenme süreçlerini sürdürebildiğini vurguluyor; projelerin eğitim, sağlık, savunma sanayi ve hizmet sektörü başta olmak üzere çeşitli alanlarda kullanılması planlanıyor.
Mikrorover projesi: 'Çeri' ve 2029 hedefi
ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Öğretim Üyesi Görkem Güloğlu tarafından yürütülen mikrorover projesinde, Yeniçeri isminden türetilen Çeri isimli mikroroverların 2029 yılında Ay'da görev yapması hedefleniyor. Proje kapsamında geliştirilen iki mikroroverın tamamen ODTÜ kaynakları ve ROMER mühendisliğiyle üretildiği ifade edildi.
Görkem Güloğlu'nun açıklaması şöyle: “Bu projenin amacı, 2029 yılında Çin’in göreviyle Ay’a 2 tane mikrorowerımız gidecek. Tamamen burada geliştirdiğimiz, burada ürettiğimiz ROMER Mühendisliğinde ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin öz kaynaklarıyla ürettiğimiz 2 tane mikrorowerımızı, 2029 yılında Ay yüzeyinde görev yapmak üzere tasarlamaktayız. Öncelikle ileri teknoloji gelişimine, sağlık gelişimi konusunda çalışmalarımız oluyor. Dünyada ve uzayda çalışan robotik robotların arasında farklar var. Bunlar için ileri teknoloji ürünleri kullanmaktayız. Bu şekilde ülkemizde ileri seviyede, ileri teknoloji ürün çalışmaları yapmaktayız. Bu sayede insan gücü ve insan eğitimi sağlamaktayız. Bu yola 2024 yılında Çin Uzay Ajansı’nın açtığı bir çağrı ile çıktık. O çağrıya yanıt olarak bir projemizden bahsettik. Tüm dünyaya açılmış bir çağrıydı. Birçok ülkenin Avrupa’dan, Afrika’dan, Asya’dan başvurduğu bir çağruydu. Bu çağrının sonucunda bizim iki tane mikrorowerımız aya gitmek üzere seçildi.”
Rex platformu ve TSK envanteri
ROMER müdürü Doç. Dr. Erol Şahin tarafından verilen bilgilere göre, merkezde yürütülen projeler çeşitli alanları kapsıyor ve bazı platformlar endüstriyel ortaklarla birlikte geliştiriliyor. Şahin, ROMER'in Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı desteğiyle kurulan bir merkez olduğunu ve faaliyetlerin hızlandığını belirtti.
Üzerinde çalışılan bir platform olan Rex ise geçtiğimiz yıl ürünleşti ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterine girdi. Doç. Dr. Şahin'in ifadeleri, merkezde hem hazır platformlar üzerinde algoritmik geliştirmeler yapıldığını hem de yeni insansı ve benzeri robotik platformların akademi ve endüstri iş birlikleriyle olgunlaştırıldığını gösteriyor.
ROMER'in açıklamaları, yerli ve milli teknoloji hedefleri doğrultusunda robotik ve yapay zekâ çalışmalarının ilerletilmesine odaklandığını ve projelerin önümüzdeki dönemde daha ileri seviyelere taşınmasının amaçlandığını ortaya koyuyor.
ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ (ODTÜ) ROBOTİK VE YAPAY ZEKA TEKNOLOJİLERİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ’NDE (ROMER), YAPAY ZEKA TEKNOLOJİLERİYLE DONATILMIŞ İNSANSI ROBOTLAR VE KÖPEKLER GELİŞTİRİLDİ.