Bist 100
10.218,58 0%
DOLAR
32,22 -0,11%
EURO
34,93 0,17%
ALTIN
2.432,72 0,51%

Ödemli bölgelerinize dikkat: Şişlik, ağrı ve enfeksiyon riski artıyor! Ödem neden olur, nasıl önlenir?

Vücudumuzda sıvı birikmesi sonucu oluşan ödem, pek çok kişinin yaşadığı bir sağlık sorunudur. Ödem, sadece estetik açıdan değil, sağlığımız açısından da önemli bir konudur. Ödem, altta yatan bir hastalığın belirtisi olabileceği gibi, beslenme alışkanlıklarımızdan da kaynaklanabilir. Peki ödem nedir, nasıl atılır, sağlığımızı nasıl etkiler? İşte bu soruların yanıtları…

Yayın Tarihi: 19.02.2024 14:02
Güncelleme Tarihi: 19.02.2024 14:02

Ödemli bölgelerinize dikkat: Şişlik, ağrı ve enfeksiyon riski artıyor! Ödem neden olur, nasıl önlenir?

Vücudumuzun yaklaşık yüzde 60’ı sudur. Su, hayati fonksiyonlarımız için gerekli bir bileşendir. Ancak, bazen vücudumuzda fazla miktarda su birikir ve bu durum ödem olarak adlandırılır. Ödem, vücuttaki dokularda sıvının sıkışması sonucu oluşan şişlik ve ağırlık hissidir. Ödem, hem görünümümüzü hem de sağlığımızı olumsuz etkileyebilir. Ödem, ciddi hastalıkların habercisi olabileceği gibi, yanlış beslenme alışkanlıklarından da kaynaklanabilir. Peki ödem nasıl oluşur, nasıl atılır, sağlığımız üzerindeki etkileri nelerdir? İşte bu soruların yanıtları ve ödemle mücadele etmenin yolları…

ÖDEM NEDİR?

Ödem, vücuttaki dokularda aşırı miktarda sıvının birikerek sıkışması sonucu oluşan şişliğe verilen isimdir. Daha çok ellerde, kollarda, ayaklarda, bacaklarda ayak bileğinde ödem vücudun herhangi bir bölümünü etkileyebilir.

ÖDEM NEDİR

ÖDEM NASIL ATILIR?

Ödem atmak için öncelikle ödemin nedenini belirlemek gerekir. Ödem, ilaç yan etkisi, hamilelik ya da böbrek hastalığı, konjestif kalp yetmezliği veya karaciğer sirozu gibi altta yatan bir hastalığın sonucu gelişebilir. Bu durumda, hastalığın kendisinin ayrıca tedavi edilmesi gereklidir. Ödem, beslenme alışkanlıklarımızdan kaynaklanıyorsa, bazı önlemler alarak ödemi azaltmak veya önlemek mümkündür. Bunlar şunlardır:

* Sıvı tüketimini arttırıp tuz, alkol, gazlı içecekler, şeker, kafein ve karbonhidrat tüketiminin en aza indirilmesi.

* Uzun süre aynı pozisyonlarda oturmamak veya yatmamak, istirahat ederken bacakların yukarı kaldırılması, hareketsiz kalmamaya gayret etmek, spor yapmak ve spor yapmayı alışkanlık haline getirmek.

* Ödemli uzvu kalp seviyesinin üzerinde tutmak, masaj yapmak, kompresyon çorapları, kolluk ve eldiven kullanmak.

ÖDEM HAKKINDA

* Ödemli bölgeyi temiz ve nemli tutmak, yaralanmalara karşı özenle korumak.

* Ödem atıcı besinler tüketmek. Bunlar arasında süt, yoğurt, kefir, maydanoz, salatalık, kayısı, ananas, limon, sirke, sumak gibi besinler sayılabilir.

ÖDEM SAĞLIĞIMIZI NASIL ETKİLER?

Ödem, vücutta ağırlığa, şişliğe, ağrıya, hareket kısıtlılığına, ciltte renk değişikliğine, enfeksiyon riskine ve kan dolaşımı bozukluğuna neden olabilir. Ödem, ciddi hastalıkların belirtisi olabildiği gibi, bu hastalıkların ilerlemesine de katkıda bulunabilir. 

ÖDEM BELİRTİLERİ

Örneğin, ödem, kalp, böbrek ve karaciğer fonksiyonlarını olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, ödem, sadece bir kozmetik sorun olarak görülmemeli, mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.