Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

O yeşilliğin demeti pazarda ateş pahası! Resmen diğer yeşilliklerin 3 - 4 katı

Enflasyon oranları ile bağlantılı olarak pazar fiyatları da artışa geçti. Özellikle yeşillikler arasında fesleğenin demet fiyatı 20 TL’ye kadar ulaştı. Vatandaşlar en az üç demet fesleğen alacaksa 60 TL’yi gözden çıkarmak zorunda.

Yayın Tarihi: 25.12.2023 19:49
Güncelleme Tarihi: 25.12.2023 19:49

O yeşilliğin demeti pazarda ateş pahası! Resmen diğer yeşilliklerin 3 - 4 katı

Enflasyon oranlarının artışa geçmesi ile beraber pazar fiyatlarına da artış yaşanmaya devam ediyor. Özellikle yeşillik söz konusu olduğu zaman vatandaşlar eskiden uygun fiyata aldığı yeşilliklerin demetini güncel olarak en ucuz 5 - 7 TL aralığında satın alabiliyor. Kimi tezgahlarda bu yeşilliklerin tanesi 15 TL'ye kadar çıkıyor. Mayısdonoz, tere, dereotu, kuzukulağı gibi yeşillikler bu fiyattan tezgahlarda yerini alırken fesleğenin ise demeti 20 TL’ye satılıyor. 3 - 4 demet fesleğen alıp yemek, krema yapmak isteyen vatandaşlar 80 TL’yi gözden çıkartıyor.

FESLEĞEN FİYATLARI

YEŞİLLİKLERİN FİYATLARI BÜTÇE YAKIYOR 

Gün geçtikçe zamlanan pazar fiyatlarında yeşilliklerde zamlanmaya devam ediyor. Marulun fiyatı en az 15 TL’den pazar tezgahlarında yer alırken, 25 TL’ye kadar fiyatının dayandığı tezgahlar mevcut. Bunun yanı sıra roka, dereotu, tere gibi yeşillikler ise en az 5 TL’den pazar tezgahlarında satışa çıkartılıyor. Bazı tezgahlarda ise fiyatları 10 TL’ye dayanmış durumda. Her evin vazgeçilmezi yeşilliklerinden üç tane almak istiyorsanız 20 TL’yi gözden çıkarmanız şart. Geçmiş dönemlerde demeti 1 TL bile olmayan yeşillikler şimdi %100’ün üzerinde zamlanmış durumda.

YEŞİLLİKLERİN İNCİSİ FESLEĞEN 20 TL’DEN SATILIYOR 

Roka, dereotu, kuzukulağı, maydonoz, marul gibi yeşilliklerin yanı sıra pazarın incisi ise bu sene içersinde fesleğen seçildi. Diğer yeşilliklerin demetini 5 TL’ye alabilirken, fesleğenin demeti diğer yeşilliklere göre dört kat daha fazlaya satılıyor. Demeti en az 20 TL’den pazar raflarında yer alan fesleğeni her yeşillik tezgahında bulunmakta mümkün değil. Yalnızca belirli ve çok çeşitli pazar tezgahlarında satışa çıkartılan fesleğen, yeşilliklerin incisi haline gelmiş durumda. Marketlerde de bir hayli zor bulunan fesleğenin faydaları ise saymakla bitmiyor. Genellikle makarna sosları gibi keskin lezzetleri tatlandırdıran fesleğenin faydaları da saymakla bitmiyor. Ancak pazar fiyatları göz önünde bulundurduğu zaman bir demet fesleğine 20 TL vermekte vatandaşın cebini yakıyor. Vatandaşın haftalık olarak en az üç demet fesleğen alarak evine gitmesi, bütçesinden 60 80 TL arasında para ayırmasını beraberinde getiriyor.