Norduz yaylaları ve karlı zirveleriyle doğaseverleri ağırlıyor
Van'ın Gürpınar ilçesindeki Norduz bölgesi, rengârenk çiçeklerle bezenen yaylaları ve yüksek kesimlerde hâlâ görülen karlı dağ zirveleriyle ziyaretçilerine etkileyici manzaralar sunuyor. Her yıl çok sayıda doğasever, fotoğraf tutkunu ve gezgin Norduz'u tercih ediyor.
Manzaralar ve fotoğrafçılık
Yaylalarda açan sarı, kırmızı, mor ve beyaz çiçekler geniş alanları kaplayarak renk cümbüşü oluşturuyor. Buna karşın, yüksek kesimlerdeki zirvelerde yıl içinde erimeyen kar örtüsü bölgeye farklı bir görsel zenginlik kazandırıyor. Norduz, özellikle gün doğumu ve gün batımında sunduğu ışık ve renk kombinasyonlarıyla doğa fotoğrafçılarının uğrak noktası haline geldi.
İki mevsim bir arada
Bölgenin bazı yüksek noktaları, eteklerinde açan endemik bitkilerle birlikte zirvelerindeki karı bir arada barındırıyor; bu nedenle ziyaretçiler bölgeyi adeta dört mevsimi aynı anda yaşatan bir alan olarak tanımlıyor. Son yıllarda doğa turizminin canlanmasıyla Norduz, şehir hayatının yoğunluğundan kaçmak isteyenler için tercih edilen rotalar arasında yer alıyor.
Doğa gezgini Muhammed Türken: "Şu an Van Gürpınar’a bağlı Norduz bölgesindeyiz. Burası daha çok Norduz koyuyla ünlü olan bir yer. Şu an Haziran ayının sonlarına doğru olmasına rağmen buraya bahar yeni yeni geldi. Çünkü burada kış biraz çetin geçtiği için karlar yeni yeni erimeye başladı. Gördüğünüz gibi çiçekler burada yeni açmış. Yani buraya ilkbahar yeni geldi. Çok güzel görüntülü var. Çok endemik, bitki türüne sahip bir bölge aslında burası. Bu bitki türlerinden dolayı da Norduz koyunu nam salmaya başladı. Güzel bir yer. Eskiden burada olaylardan dolayı millet burada çok rahat gelip gidemiyordu. Ama son dönemlerde özellikle son yıllarda artık barış ve huzurun geldiği bir bölge olduğu için şu an gönül rahatlığı herkes gelip buraları görebilir. Herkesi Gürpınar’a, Norduz bölgesinde bekliyoruz"
VAN'IN GÜRPINAR İLÇESİ SINIRLARINDA YER ALAN NORDUZ BÖLGESİ, YAZ MEVSİMİNİN GELİŞİYLE BİRLİKTE RENGÂRENK ÇİÇEKLERLE BEZENEN YAYLALARI VE ZİRVELERİNİ SÜSLEYEN KAR ÖRTÜSÜYLE ZİYARETÇİLERİNİ ADETA BÜYÜLÜYOR.