hasat başladı:
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi (NÖHÜ) Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi bünyesindeki 32 dekarlık Elma Araştırma ve Uygulama Bahçesi'nde hasat çalışmaları başladı. 2026 sezonu için yapılan planlamaya göre bahçeden 200 tonun üzerinde elma rekoltesi elde edilmesi bekleniyor.
Hasat programı kapsamında NÖHÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu bahçede incelemelerde bulundu ve yürütülen çalışmalar hakkında akademik personelden bilgi aldı. Rektörün öğrencilerle bir araya gelmesi, uygulamalı eğitimin ve üretim faaliyetlerinin iç içe yürümesinin somut bir göstergesi olarak değerlendirildi.
üreten üniversite ve ekonomik katkı:
Üniversite yönetimi, “Üreten Üniversite” anlayışı doğrultusunda tarımsal üretime öncelik veriyor. Hasat edilen elmalar, üniversitenin satış ofislerinde personel ve öğrencilerin satışına sunulacak. Elde edilecek gelirlerin, akademik çalışmaların sürdürülebilirliğine ve tarımsal araştırmaların geliştirilmesine katkı sağlaması hedefleniyor.
Bu model, üniversitenin hem eğitim hem de gelir üretimi açısından kendi kaynaklarını değerlendirme yaklaşımının bir parçası olarak öne çıkıyor.
entegre zararlı yönetimi ve eğitim fırsatları:
Bahçede üretim sürecinde Entegre Zararlı Yönetimi (IPM) esas alınıyor. Buna göre hastalık ve zararlılar düzenli olarak takip ediliyor; ihtiyaç halinde kontrollü müdahaleler gerçekleştiriliyor. Bu yöntemle çevresel etkilerin azaltılması ve sürdürülebilir tarımsal üretimin desteklenmesi amaçlanıyor.
Ayrıca bahçe, öğrencilere uygulamalı eğitim imkanı sunarken akademik araştırmalara da saha desteği sağlıyor. Uygulama ve araştırma faaliyetlerinin aynı alanda yürütülmesi, hem eğitim kalitesini hem de üretim verimliliğini artırmayı hedefliyor.
ÖĞRENCİLERLE BİR ARAYA GELEN REKTÖR PROF. DR. HASAN USLU; 200 TONUN ÜZERİNDE BEKLENEN REKOLTENİN ÜNİVERSİTENİN ÜRETİM KAPASİTESİNİN HER GEÇEN YIL ARTTIĞINI GÖSTERDİĞİNİ BELİRTTİ.