Niksar'ın beyaz altını sahalara indi: hasat başladı, verim beklentisi yüksek

Tokat'ın Niksar ilçesinde coğrafi işaretli 'beyaz altın' cevizlerin hasadı başladı; üreticiler geçen yılki dona rağmen yaklaşık 2 bin ton ve iyi kalite bekliyor.

Yayın Tarihi: 06.10.2026 13:21
Güncelleme Tarihi: 06.10.2026 13:35

Niksar'ın beyaz altını sahalara indi: hasat başladı, verim beklentisi yüksek

Hasat başladı, yöntemler mekanikleştiriliyor:

Tokat'ın Niksar ilçesinde coğrafi işaretli, yerel adıyla 'beyaz altın' olan cevizlerin hasadı başladı. Kendine özgü aromasını koruyan Niksar cevizi için üreticiler bahçelerde yoğun mesaiye girdi. Geçen yıl dondan kaynaklanan kayıpların ardından bu yıl yüksek verim ve kalite beklentisi ön plana çıkıyor.

Hasat süreçleri ve kurutma aşamaları:

Hasatta ağaçlara bağlanan özel titreşim makineleriyle ağaçlar silkeleniyor ve yere düşen cevizler toplanıyor. Toplanan ürünler makinelerde yeşil kabuklarından ayrılıyor, ardından güneş gören alanlarda serilerek kurutuluyor. Kurutma sonrası çürük, zayıf ve kurumuş örnekler ayıklanıyor; ürün paketleme ve iç ceviz hazırlama aşamalarından sonra satışa sunuluyor.

Üretici değerlendirmeleri ve hedefler:

Ceviz üreticisi ve fidan yetiştiricisi Halis Yılmaz, 2026 yılı hasadının geçen yıla göre daha iyi geçtiğini belirtti. Yılmaz, dondan zarar gören geçen sezonun ardından bu yılın verim ve kalite açısından olumlu olduğunu, ürünlerini değerinde pazarlamayı hedeflediklerini söyledi. Niksar cevizinin 2010 yılında coğrafi işaret aldığına dikkat çeken Yılmaz, bu kurallara uygun üretim yapmaya özen gösterdiklerini anlattı.

Yılmaz, işletmesinde yaklaşık 10 bin ceviz ağacı bulunduğunu ve Niksar ile çevresinde bu yıl yaklaşık 2 bin ton rekolte beklendiğini ifade etti. Cevizlerin Antalya, Muğla, İstanbul, Ankara, İzmir, Kayseri, Samsun, Trabzon, Gaziantep ve Kırşehir başta olmak üzere Türkiye'nin birçok iline gönderildiğini belirtti. Bu yıl için tahmini fiyat aralığı olarak 200-250 lira beklendiği de aktarıldı.

Yılmaz, fidan üretiminden sofraya kadar üretimin tüm aşamalarında yer aldıklarını, anaçlarından fidan ürettiklerini ve ceviz kırma, paketleme ile iç ceviz hazırlama süreçlerine kadar kontrol sağladıklarını söyledi. Ayrıca üretimin ilçe ekonomisine katkı sağladığını, kadınların da bu üretim zincirinde gelir elde ettiğini vurguladı. Yetiştirilen çeşitler arasında Chandler, Fernor ve Niksar 1 sayıldı ve amaçlarının hem üretim miktarını hem de kaliteyi yükseltmek olduğu belirtildi.

Üreticiler, Niksar cevizi markasının çıtasını yükseltmeyi ve tüketicinin memnuniyetini kazanmayı hedefliyor; hasat devam ederken pazar ve kalite yönetimi öne çıkan konular arasında yer alıyor.

İLÇEDE CEVİZ ÜRETİMİ VE FİDAN YETİŞTİRİCİLİĞİ YAPAN HALİS YILMAZ

İLÇEDE CEVİZ ÜRETİMİ VE FİDAN YETİŞTİRİCİLİĞİ YAPAN HALİS YILMAZ

Yazar
EDİTÖR

Esra Şimşek

Ben Esra Şimşek, 27 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Finans kategorisinde makro ekonomi ve bankacılık sektörünü analiz ediyorum. Hasan'ın aksine ben daha ciddi, kurumsal ve tamamen verilere dayalı bir yazı stiline sahibim. Piyasa analizleri benim işim.