DOLAR
39,48 -0,3%
EURO
45,38 0,35%
ALTIN
4.298,56 -0,38%
BITCOIN
4.128.344,02 3,86%

Nijeryalı Hastalar, 2024'te Sağlık Turizmi İçin Yurt Dışında 2,39 Milyar Dolar Harcadı

Nijerya, 2024'te sağlık turizmi için yurt dışında 2,39 milyar dolar harcadı; yetersiz altyapı, yurt dışını tercih etmenin başlıca nedeni.

Yayın Tarihi: 10.06.2025 17:49
Güncelleme Tarihi: 10.06.2025 17:49

Nijeryalı Hastalar, 2024'te Sağlık Turizmi İçin Yurt Dışında 2,39 Milyar Dolar Harcadı

Nijeryalı Hastalar, Sağlık Turizmi İçin Yurt Dışında 2,39 Milyar Dolar Harcadı

Afrika'nın en kalabalık ülkesi Nijerya'da, vatandaşlar 2024 yılında sağlık turizmi için yurt dışında 2,39 milyar dolar harcadı. Bu bilgi, Maduka Üniversitesi Kurucusu ve Şansölyesi Samuel Maduka Onyishi tarafından Enugu eyaletinde düzenlenen "Sağlık Bilimleri ve Teknoloji Akademik" konferansında açıklandı.

Sağlık Altyapısı ve Yetersizlikler

Onyishi, Nijeryalıların yurt dışında bu kadar kaynağı harcamalarının sebebi olarak ülkenin yetersiz sağlık altyapısını ve uzman eksikliğini öne sürdü. Ayrıca, Nijerya'nın tıbbi malzeme ve sarf malzemeleri ithalatına daha fazla harcama yaptığını vurgulayarak, bu verilerin sağlık girişimciliği alanında acil bir kalkınma ihtiyacını gösterdiğine dikkat çekti.

Sağlık Eğitimi ve Girişimcilik Potansiyeli

Nijerya'da 48'den fazla üniversitede tıp, hemşirelik ve benzeri sağlık disiplinlerinde eğitim verildiğini belirten Onyishi, ayrıca ülkede 400'ün üzerinde hemşirelik okulu ve tıbbi teknoloji alanında uzmanlaşmış kurum bulunduğunu hatırlattı. Ancak sağlık girişimciliği potansiyelinin henüz yeterince değerlendirilemediği vurgulandı.

Teorik Eğitim Yeterli Değil

Onyishi, girişimcilik eğitiminin işsizlik ve yoksulluğun azaltılmasında kritik bir rol oynadığını ifade ederek, üniversitelerin sadece teorik eğitimle yetinmemesi gerektiğini, daha yapısal ve pratik bir girişimcilik modeli benimsemeleri gerektiğini söyledi.

Nijeryalıların Yurt Dışı Tercihleri

Nijerya halkının tedavi için yurt dışını tercih etmesinin başlıca nedenleri arasında yetersiz sağlık altyapısı ve uzman eksikliği yer alıyor. Ülkede varlıklı bireyler genellikle Avrupa ülkelerini tercih ederken, orta gelirli olanların Türkiye, Mısır ve Hindistan gibi ülkelere yöneldiği gözlemleniyor. Maddi imkanı yetersiz olanlar ise tedavi için kendi ülkelerindeki olanaklarla sınırlı kalmak zorunda kalıyor.