Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi'nde yem bitkileri üretimi ve toprak ıslahı
AHMET DEMİRCAN - Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi'nin Bor ilçesindeki Ayhan Şahenk Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde, ıslah edilen yaklaşık 100 dönümlük alana korunga ekimi yapıldı. Merkezde yürütülen çalışmalar, üniversitenin hayvancılık işletmesinin kaba yem ihtiyacını karşılamayı ve kuraklığa dayanıklı türlerin yaygınlaşmasını amaçlıyor.
Arazideki uygulamalar ve eğitim
Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı ve Ayhan Şahenk Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Şekeroğlu, merkezde süt sığırcılığı, arıcılık, tavukçuluk ve küçükbaş hayvancılık araştırma ve uygulama birimlerinin bulunduğunu belirtti. Şekeroğlu, merkezin hayvanların kaba yem ihtiyacını karşılamak amacıyla geniş kapsamlı ıslah çalışması yürüttüğünü vurgulayarak şu ifadeleri kullandı: 'Hayvanlarımızın kaba yem ihtiyacını karşılamak amacıyla yaklaşık 1000 dekar arazide ıslah çalışmalarına devam ediyoruz. Silajlık mısır, yonca ve korunga ekimimiz var. Buğday ve arpa ekimlerini de yapıyoruz. Aynı zamanda öğrencilerimiz uygulamalarını bu araştırma merkezinde yapıyor. YÖK tarafından araştırma merkezimiz Türkiye'de "mükemmeliyet merkezi" olarak ilan edilmişti. Bu doğrultuda çalışmalara devam ediyoruz.'
Korunganın özellikleri ve faydaları
Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Avcı, korunganın ülke genelinde öne çıkan üç yem bitkisinden biri olduğunu söyledi ve yetiştiriciliğinin Anadolu'da yıllardır yapıldığını hatırlattı. Avcı, korunganın kuraklığa toleranslı oluşunu ve İç Anadolu koşullarında ot üretimi sağlayabildiğini belirterek şunları kaydetti: 'Korunga kuraklığa toleranslı bir bitki. İç Anadolu'nun normal yağış koşullarında biçim verebilen, ot üretebilen değerli bir baklagil. Ekildiğinde 3-4 yıl kullanabiliyoruz. Korunganın önemli özelliğinden biri de eğimli, zayıf, kumlu, kireç içeriği yüksek topraklarda ürün verebiliyor.'
Avcı, üniversiteye ait arazinin taşlı, kayalık ve kireç içeriğinin yüksek olması nedeniyle ıslaha muhtaç olduğunu belirtti ve korunganın toprak ıslah etme yeteneğine dikkat çekti: 'Kazık köklü bir bitki. Yetiştiği toprağın derinliklerine kadar inebilen, güçlü bir kök sistemiyle kendisinden sonraki ekilecek bitkilere organik madde ve azot bağlama yeteneğinde. Araştırma ve uygulama çiftliğimizin hayvancılık işletmesi için gerekli olan kaliteli kaba yemi sağlamada da korunga önemli bir bitki. Protein, vitamin, mineral, kalsiyum, magnezyum yönünden oldukça zengin. Dolayısıyla yem kalite değeri yoncaya eşdeğer. Yeşil halde hayvanlara yedirildiğinde şişkinlik yapmama özelliği var. Yonca ve üçgül gibi bitki türleri yeşil olarak hayvanlara yedirildiğinde şişme ve ölümlere neden olurken korungada böyle bir şey yok.'
Merkezde yürütülen ıslah ve ekim çalışmaları, hem eğitim-öğretim faaliyetlerine katkı sağlıyor hem de bölgedeki hayvancılık işletmelerinin sürdürülebilir yem teminine yönelik uygulamalı çözümler sunuyor.
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinin ıslah edilen arazilerinde yem bitkileri yetiştiriliyor.