Niğde'de Turizm Haftası başladı: Karma El Sanatları Sergisi ve tanıtım hedefleri öne çıktı
Niğde'de Turizm Haftası, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonu'nda düzenlenen törenle başladı. Program kapsamında, Halk Eğitimi Merkezi ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü kursiyerleri tarafından hazırlanan Karma El Sanatları Sergisi açıldı ve katılımcılara tanıtıldı.
Açılış ve sergi
Sergi açılışı, yerel yetkililer ve kültür-sanat aktörlerinin katılımıyla gerçekleşti. Etkinlik, el sanatları çalışmaları üzerinden yerel üretimin ve kültürel mirasın görünür kılınmasına odaklandı.
Vali Vekili Soner Divli'nin değerlendirmesi
Vali Vekili Soner Divli, turizmin yalnızca ekonomik bir faaliyet olmadığını; kültürlerin buluşmasına ve şehirlerin tanıtılmasına katkı sağlayan önemli bir köprü olduğunu vurguladı. Divli, Niğde'nin kadim geçmişe ve zengin kültürel mirasa sahip bir yerleşim merkezi olduğunu belirterek, kentin öne çıkan değerleri arasında Aladağlar'ın doğal güzellikleri, Gümüşler Manastırı, Tyana Antik Kenti, Niğde Kalesi ile Selçuklu döneminden günümüze ulaşan cami, han ve türbelerin bulunduğunu kaydetti. Divli, bu değerlerin korunarak gelecek nesillere aktarılmasının ve Niğde'nin turizm pastasından aldığı payın artırılmasının amaçlandığını söyledi.
İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Tecimer'in açıklamaları
İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Tecimer, turizmin son yıllarda hızla gelişen bir sektör haline geldiğini belirtti. Tecimer, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın tanıtım stratejileri ve projeleriyle bu gelişimin desteklendiğini vurguladı ve ülke hedeflerine değinerek, 2025 yılı sonu itibarıyla Türkiye genelinde 60 milyonu aşkın turist ve 63 milyar doların üzerinde turizm geliri hedeflerine ulaşılmasının öngörüldüğünü aktardı.
Yerel paydaşların görüşleri
Niğde Turizm ve Gastronomi Derneği Başkanı Bahar Şahiner Öke, Niğde'nin önemli bir turizm hazinesi olduğuna dikkat çekti. Öke, Gümüşler Manastırı, Tyana Antik Kenti ve Aladağlar Milli Parkı gibi unsurların kentin öne çıkan zenginlikleri arasında yer aldığını; ancak bu potansiyelin henüz yeterince değerlendirilemediğini, görünürlüğün düşük olduğunu ve konaklama ile turistik tesis çeşitliliğinin sınırlı kalmasının başlıca sorunlar arasında bulunduğunu ifade etti.
Akademik katkı
Programda akademik bir sunum da yer aldı. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ekiz, "Niğde'deki Hıristiyan Türk Eserleri ve Mimar Sinan'ın Menşei Hakkında Bazı Mülahazalar" başlıklı sunumuyla kentin tarihî ve mimari mirasına ilişkin değerlendirmeler paylaştı.
Etkinlik, Niğde'nin sahip olduğu kültürel ve doğal değerleri koruyarak tanıtma ve turizmden aldığı payı artırma hedeflerine dikkat çekti; yerel aktörlerin iş birliği ve sürdürülebilir planlamanın önemine vurgu yapıldı.
VALİ VEKİLİ SONER DİVLİ