DOLAR
42,69 0%
EURO
50,16 -0,01%
ALTIN
5.904,77 -0,12%
BITCOIN
3.654.100,93 3,46%

New York Borsası Yatay Seyirle Açıldı

New York borsası, açılışta Dow Jones ve S&P 500 endekslerinde küçük artışlarla güne yatay başladı.

Yayın Tarihi: 05.12.2024 17:53
Güncelleme Tarihi: 05.12.2024 17:53

New York Borsası Yatay Seyirle Açıldı

New York borsası, güne yatay seyirle başladı. Açılışta Dow Jones endeksi, yüzde 0,05 artarak 45.038,44 puan seviyesine yükseldi. S&P 500 endeksi yüzde 0,04 artışla 6.089,03 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,11 kazançla 19.756,40 puana ulaştı.

Yatırımcılar, yarın açıklanacak istihdam raporunu beklerken, dün endekslerin rekor seviyeleri gördüğü pay piyasalarında, yeni işlem gününün açılışında yatay seyir izlendi.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, ülke ekonomisinin faiz indirimlerine başladıkları eylül ayında düşünülenden daha güçlü olduğunu belirtti. Bu durum, faiz oranlarını düşürürken biraz daha temkinli olmalarına imkan tanıdı.

Analistler, Powell'ın ekonominin iyi durumda olduğunu ve bunun devam etmesinin önünde hiçbir engelin bulunmadığını ifade etmesinin piyasalarda risk iştahını beslediğini, yarın açıklanacak tarım dışı istihdam verilerinin de piyasaların yönü üzerinde etkili olmasının beklendiğini belirtti.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda, Fed'in bu ay 25 baz puan faiz indirimine gitme olasılığı yüzde 74 olarak belirlendi.

ABD'nin seçilmiş başkanı Donald Trump'ın ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu Başkanlığına Paul Atkins'i aday göstermesi sonrasında Bitcoin ilk kez 100 bin doları aştı. Bitcoin, TSİ 17.30 itibarıyla yüzde 7 artışla 102 bin 639 dolara yükseldi.

Kripto ile ilişkili hisselerde de yükseliş gözlemlendi; MicroStrategy'nin hisseleri yüzde 8, Robinhood'un hisseleri yüzde 3, Riot Platforms'un hisseleri yüzde 7 ve Coinbase'in hisseleri yüzde 4 değer kazandı.

Makroekonomik verilerde, ABD'nin dış ticaret açığı, ekimde aylık bazda yüzde 11,9 azalışla 73,8 milyar dolara gerileyerek piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti. Ülkede ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı ise geçen hafta 9 bin artışla 224 bine yükselerek piyasa beklentilerinin üzerine çıktı.

Analistler, işsizlik maaşı başvuru sayısındaki artışa karşın, ülkede iş gücü piyasasının Fed'in agresif sıkılaştırma döngüsüne rağmen tarihsel olarak güçlü seviyelerde kalmaya devam ettiğini, verilerin enflasyon'un inatla yüksek kalması durumunda Merkez Bankası'na parasal gevşemenin hızını yavaşlatma konusunda hareket alanı sağladığını kaydetti.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı