DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.897,7 0%
BITCOIN
3.854.516,41 -0,22%

New York Borsası Orta Doğu Geriliminden Olumsuz Etkilendi

New York borsası, Orta Doğu'daki jeopolitik gerilimler nedeniyle düşüşle açıldı. Dow Jones ve S&P 500 endeksleri kayıplar yaşadı.

Yayın Tarihi: 13.06.2025 17:09
Güncelleme Tarihi: 13.06.2025 17:09

New York Borsası Orta Doğu Geriliminden Olumsuz Etkilendi

New York borsası, Orta Doğu'da tırmanan jeopolitik gerilim sonrasında haftanın son işlem gününe düşüşle başladı.

Açılışta Dow Jones endeksi, yüzde 0,9 azalarak 42.579,48 puana indi. S&P 500 endeksi yüzde 0,74 azalışla 6.000,56 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 1,08 kayıpla 19.450,93 puana geriledi.

İsrail'in İran'a yönelik saldırısı, yatırımcıların risk iştahını törpülerken, pay piyasalarında haftanın son işlem gününün açılışında negatif seyir izlendi. İsrail ordusu, gece saatlerinde İran'ın nükleer programını hedef almak için saldırı başlattıklarını açıkladı. İran ise bu saldırılara sert bir karşılık vereceğini duyurdu.

ABD Başkanı Donald Trump, İran'a anlaşma yapması için şans verdiğini ancak bu fırsatı değerlendirmediklerini belirterek, "İran, geriye hiçbir şey kalmadan önce bir anlaşma yapmalı." dedi. Son saldırılar sonrasında İran'da ciddi düzeyde yıkım ve can kaybı yaşandığını vurgulayan Trump, "Ancak bu katliamın sona ermesi için hala zaman var, bir sonraki planlanan saldırılar daha da acımasız olacak." ifadelerini kullandı.

Analistler, ABD'de büyük bir iç politika belirsizliği olduğunu ve bu durumun Orta Doğu gerilimi ile birleşerek küresel piyasaları olumsuz etkilediğini belirtiyor.

Orta Doğu'daki gerilim, petrol fiyatlarını yukarı çekerken, yatırımcıların "güvenli liman" varlıklarına yönelmesiyle birlikte altın ve dolar değer kazandı. Brent petrolün varil fiyatı, TSİ 16.40 itibarıyla yüzde 7,2 artışla 74,38 dolara yükseldi. Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili de aynı saatte yüzde 7,5 artarak 73,13 dolardan işlem gördü.

Dolar endeksi, riskli varlıklardan kaçışla birlikte yüzde 0,5 yükselerek 98,38 değerine ulaştı. Altın ons fiyatı ise yüzde 1,8 artışla 3.463 dolara yükseldi.

Öte yandan, savunma ve enerji şirketlerinin hisselerindeki artış dikkat çekti. Lockheed Martin hisseleri yaklaşık yüzde 3, RTX Corporation hisseleri ise yüzde 2'ye yakın yükseldi. Enerji şirketleri arasında Chemron hisseleri yüzde 2, Exxon hisseleri yüzde 1, ConocoPhillips hisseleri ise yüzde 3 değer kazandı.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı