71 yıllık bakkalın son günleri:
Samsun'un İlkadım ilçesi Necip Bey Caddesi'ndeki tarihi binada 1955'ten beri hizmet veren mahalle bakkalı, uzun yılların ardından kapatma sürecine girdi. Dükkanın son işletmecisi Mustafa Baş (71), babasından devraldığı mesleği sürdürmeyi bıraktığını ve dükkândaki eşyaları boşaltmaya başladığını açıkladı.
Tarihçe ve dönüşüm:
Bakkal, 1955'ten bu yana aynı mahalleye hizmet verdi; Baş ailesinin nesilden nesile aktardığı bir iş olarak dikkat çekti. Mustafa Baş, 40 yıldır dükkanı işlettiğini belirterek, eskiden işlerin iyi olduğunu ama artık süpermarketlerin ve zincir mağazaların yoğun rekabeti nedeniyle ayakta kalmanın zorlaştığını söyledi. 'Babamdan itibaren bakkallık yapıyoruz. Artık emekli oldum ve son demlerimizdeyiz,' ifadeleri, mesleğin ekonomik koşullardaki dönüşümünü özetliyor.
Mahalle hafızası ve son adımlar:
Yıllarca mahalle eşrafının uğrak yeri olan bakkal, sadece alışveriş yapılan bir mekân değil aynı zamanda sosyal bir buluşma noktasıydı. Tarihi dokusunu ve içindeki eşyaları koruyan dükkân, kalan malzemelerin satışının ardından yakında tamamen kapanacak. Bu kapanış, mahalle ticaretinin nasıl değiştiğine dair somut bir örnek olarak kayıtlara geçiyor ve yerel düzeyde küçük işletmelerin karşılaştığı zorlukları gösteriyor.
SAMSUN’UN İLKADIM İLÇESİNDE 71 YILDIR FAALİYET GÖSTEREN MAHALLE BAKKALI, GEÇMİŞTEN BUGÜNE UZANAN HİKÂYESİNİ KEPENK KAPATARAK SONLANDIRMAYA HAZIRLANIYOR. (BAKKAL MUSTAFA BAŞ, KEPENK KAPATMAYA HAZIRLANIYOR)