Neçirvan Barzani'nin Şam ziyareti ve görüşmenin kapsamı:
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani, resmi temaslarda bulunmak üzere başkent Şama geldi ve Suriye Devlet Başkanı Ahmet eş-Şara ile bir araya geldi. Görüşmede, Suriye, Irak ve IKBY arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi hedefi öne çıktı; taraflar siyasi, güvenlik ve ekonomik alanlarda iş birliğini artırma konusunda mutabık kaldı.
Görüşmede ele alınan öncelikli konular:
Taraflar toplantıda, bölgesel gelişmeler ile ortak ilgi alanlarına giren konuları ele aldı. Özellikle güvenlik koordinasyonunun güçlendirilmesi, ekonomik iş birliği imkanlarının genişletilmesi ve ikili ilişkilerin derinleştirilmesi üzerine görüş birliği oluştu. Görüşmede ayrıca Barzani'nin, Ahmet eş-Şara'yı Bağdat ve Erbil'i ziyaret etmeye davet ettiği belirtildi; bu davetin temasların kurumsallaşmasına katkı sağlaması hedefleniyor.
Diplomasi adımları ve konsolosluk planı:
IKBY Başkanlığı Sözcüsü Dilşat Şahap basına yaptığı açıklamada, Barzani'nin IKBY'nin Suriye ile ilişkileri her alanda geliştirmeye hazır olduğunu vurguladığını aktardı. Şahap, eş-Şara'nın ziyaretten memnuniyet duyduğunu ve IKBY'nin son yıllarda üstlendiği yapıcı role teşekkür ettiğini bildirdi; ziyaretten iki taraf arasındaki ilişkilerde yeni bir dönemin başlaması beklendiği ifade edildi.
Ayrıca Şahap, Suriye'nin Erbil'de konsolosluk açılması yönünde çalışmalar yürüttüğünü söyledi. Bu adım, Bağdat, Erbil ve Şam arasındaki diplomatik temasların kurumsallaşması ve koordinasyonun artması bakımından önemli kabul ediliyor.
Toplantıda tarafların özellikle güvenlik, ekonomi ve ikili ilişkilerin geliştirilmesi konusunda iş birliğini artırma konusunda mutabık kaldığı vurgulandı; alınan kararların takip edilmesi ve uygulama adımlarının planlanması bekleniyor.
SURİYE DEVLET BAŞKANI AHMET EŞ-ŞARA, RESMİ TEMASLARDA BULUNMAK ÜZERE BAŞKENT ŞAM’A GELEN IRAK KÜRT BÖLGESEL YÖNETİMİ (IKBY) BAŞKANI NEÇİRVAN BARZANİ LE GÖRÜŞTÜ.