Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Ne yapsa kilo veremeyenler hemen bundan vazgeçsin! Meğer asıl o kilo aldırıyormuş

Fıstık ezmesi genellikle sporcular veya sağlıklı beslenmeye odaklanan bireyler tarafından tercih edilen bir gıda maddesi olmasına rağmen, kilo yapar endişesinin etkisiyle genel tüketimde pek yer bulamamıştır. İşte detaylar...

Yayın Tarihi: 10.01.2024 00:24
Güncelleme Tarihi: 10.01.2024 00:24

Ne yapsa kilo veremeyenler hemen bundan vazgeçsin! Meğer asıl o kilo aldırıyormuş

 

Fıstık ezmesi, kilo kontrolünden kalp sağlığına kadar birçok faydaya sahip bir besin olarak dikkat çekiyor. Özellikle sporcular tarafından tercih edilen bu besin, sadece enerji sağlamakla kalmayıp kilo verme sürecine de destek oluyor. Fıstık ezmesi, sindirimi yavaşlatan protein ve sağlıklı yağlar açısından zengin bir yapıya sahip. Proteinin tokluk hissini artırıcı etkisi, abur cubuk ve benzeri atıştırmalıklara olan ihtiyacı azaltabilir. İşte detaylar...

Fıstık ezmesi

FISTIK EZMESİ KALP SAĞLIĞINA İYİ GELİYOR

Bu besin aynı zamanda kalp sağlığını da destekleyen önemli bir antioksidan olan koenzim Q10 açısından zengin. Kolesterolü düşürücü etkisiyle kalp krizi ve felç riskini azaltabilir. Fıstık ezmesinin içerdiği tekli doymamış yağlar, kandaki kötü kolesterolü düşürebilir.

Protein bakımından zengin olması, egzersiz öncesi veya sonrasında kas gelişimini destekleyen fıstık ezmesini mükemmel bir atıştırmalık haline getirir. Ayrıca yaşlanma sürecinde daha fazla protein alımının ve kuvvet antrenmanlarının önemli olduğu düşünüldüğünde, fıstık ezmesi kas büyümesine katkıda bulunabilir.

Fıstık ezmesinin içerdiği koenzim Q10, yapılan bir çalışmada kas ağrısını azaltıcı etkisiyle de öne çıkıyor. Bu etki, kolesterol düşürücü ilaç kullanan ve kas ağrısı yaşayan hastalar üzerinde gözlemlenmiş.

Ayrıca fıstık ezmesi, et tüketmeyen bireylerin ihtiyaç duydukları besinleri almalarına yardımcı olabilir. 100 gram fıstık ezmesi, biftek ile karşılaştırılabilir bir miktarda protein içerirken daha fazla kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum, bakır, B1 ve B3 vitaminleri ve folat sağlar.

Son olarak, bir Japon araştırmasına göre, günde sadece dört ila beş yer fıstığı tüketen bireylerin felç riski %16 daha düşük. Bu nedenle, fıstık ezmesi günlük beslenme rutinine eklenerek felç riskini azaltabilir. Ancak, bu besinin aşırı tüketiminden kaçınılması önemlidir.