DOLAR
42,69 -0,03%
EURO
50,17 -0,06%
ALTIN
5.919,28 -0,01%
BITCOIN
3.734.442,45 0,21%

NATO ve Güney Kore'den Kuzey Kore'nin Asker Göndermesine Karşı İşbirliği

NATO ve Güney Kore liderleri, Kuzey Kore'nin Rusya'ya asker göndermesine karşı ortak stratejiler geliştirmek amacıyla bir araya geldi.

Yayın Tarihi: 06.11.2024 21:29
Güncelleme Tarihi: 06.11.2024 21:29

NATO ve Güney Kore'den Kuzey Kore'nin Asker Göndermesine Karşı İşbirliği

NATO ve Güney Kore Liderlerinden Acil Görüşme

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ve Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol, telefon görüşmesi aracılığıyla Kuzey Kore'nin Rusya'ya asker göndermesi üzerine ortak bir yanıt oluşturmak için bir araya geldi.

Tehditlerin Birlikte Üstesinden Gelinmeli

Rutte, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, Yoon ile gerçekleştirdikleri görüşmenin önemine dikkat çekti ve bu durumu "küresel güvenlik için bir dönüm noktası" olarak tanımladı. Rutte, "Bu tehditlere karşı birlikte mücadele etmek için Hint-Pasifik ortaklarımızla işbirliğimizi güçlendiriyoruz," ifadelerini kullandı.

Güney Kore'den Ekstra Destek

Yonhap Haber Ajansı'na göre, Yoon, Ukrayna'nın özel temsilcisinin Güney Kore'yi ziyaret edeceği bilgisini verirken, NATO ile olan iletişimlerinin devam edeceği sözünü verdi.

Kuzey Kore'nin Askeri Katkısı: Beklentiler ve Tehditler

Rutte, Kuzey Kore birliklerinin birkaç gün içinde Ukrayna'da savaşmak üzere harekete geçmesinin olası olduğunu belirterek, bu gelişmenin yaratacağı güvenlik krizi için dayanışmanın artırılmasının kritik olduğunu vurguladı.

AB ile İşbirliği ve Yeni Stratejik Ortaklıklar

Ayrıca, NATO Genel Sekreteri, NATO'nun artan güvenlik tehditleriyle başa çıkmak amacıyla Avrupa Birliği ile işbirliğini artırmak üzere bir "özel görev gücü" oluşturmayı planladığını da açıkladı.

Kuzey Kore-Rusya İlişkileri

Bu arada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin geçen haziran ayında Kuzey Kore'yi ziyaret etti ve iki ülke arasında sağlam bir "stratejik ortaklık anlaşması" imzalandı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, 25 Ekim'de yaptığı açıklamada, Rusya'nın Kuzey Kore askerlerini 27-28 Ekim tarihlerinde cephe bölgelerine konuşlandırmayı planladığını duyurdu.

ABD, Rusya'da yaklaşık 10 bin Kuzey Kore askerinin bulunduğunu ve bunların 8 bininin Ukrayna sınırına yakın Kursk bölgesine yerleştirildiğini bildirdi.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı