Bist 100
10.277,98 0%
DOLAR
32,3 -0,13%
EURO
34,8 -0,05%
ALTIN
2.397,44 0,67%

NASA ve Japonya Uzay Ajansı geri dönüştürülebilir ‘ahşap uydu’ hamlesi!

NASA ve Japonya Havacılık ve Uzay Keşif Ajansı, LignoSat adı verilen ‘ahşap uydu’ konusunda harekete geçti. Geri dönüştürülebilir ahşap uydunun, bu alanda bir ilk olduğu belirtiliyor. İşte detaylar...

Yayın Tarihi: 18.11.2023 21:55
Güncelleme Tarihi: 18.11.2023 21:55

NASA ve Japonya Uzay Ajansı geri dönüştürülebilir ‘ahşap uydu’ hamlesi!

NASA ve Japonya Uzay Ajansı (JAXA), bir ilki başarmaya hazırlanıyor Edinilen bilgilere göre, ahşaptan üretilen bir uydu gelecek yıl Dünya yörüngesine fırlatılacak. LignoSat ismi verilen bu uydu, manolya ağacından üretildiği ve ayrıca, kahve fincanı boyutunda olduğu açıklandı.

uydu

YÜKSEK SICAKLIK VE KOZMİK DALGALANMALARA OLDUKÇA DAYANIKLI

İki kurum tarafından geliştirilen LignoSat projesinde sona gelindi. Manolya, huş ve bunun yanı sıra kiraz ağacı örneklerini 10 ay süresince Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) bulunduran kurum, temel malzeme olarak ahşabı kullanmayı kararlaştırdı.

ISS’te gerçekleştirilen testler, ahşabın yüksek sıcaklık dalgalanmaları ve uzaydaki kozmik ışınlar gibi çetin koşullara dayanabildiğini kanıtladı. Aynı zamanda, Güneş parçacıklarına maruz kalmasına karşın hiçbir şekilde hasar almadığı belirlendi.

Manolya ağacının tercih edilmesinin sebebi ise diğerlerine kıyasla hasar almaya karşı daha dayanıklı olması. Testlere göre, ahşabın Dünya’da çürüme veya yanma gibi hasar alması mümkünken, uzayda bu durum mümkün değil.

Bu uydu, ahşabın alüminyum ve titanyum gibi elementlere göre sürdürülebilir bir malzeme olarak kullanılabileceğini anlamayı arzu ediyor.