Bist 100
10.643,58 3%
DOLAR
32,24 0%
EURO
35,08 0,15%
ALTIN
2.492,99 0,19%

NASA, Cassiopeia A süpernovasının “yeşil canavar”ını görüntüledi!

James Webb Uzay Teleskobu ve Chandra X-ışını Gözlemevi Cassiopeia A süpernovasının merkezine yakın bir bölgedeki yeşil canavar”ını görüntüledi.

Yayın Tarihi: 10.01.2024 16:31
Güncelleme Tarihi: 10.01.2024 16:31

NASA, Cassiopeia A süpernovasının “yeşil canavar”ını görüntüledi!

NASA'nın Chandra X-ışını Gözlemevi ve James Webb Uzay Teleskobu'ndan (JWST) gelen ortak görüntüler, Cassiopeia A'ya (Cas A) eşsiz bir bakış sağladı. Gökbilimciler, bu iyi bilinen süpernovayı incelemek için ilk kez iki teleskoptan gelen verileri birleştirdi.

Gökbilimcilerin Chandra ve JWST’ten gelen verileri birleştirmek istemelerinin ana nedenlerinden biri, Cas A'nın "Yeşil Canavar" adı verilen benzersiz enkazına bakmaya yardımcı olmaktı. Bu enkaz "canavarı" süpernovanın merkezine yakın bir yerde duruyor ve ilk olarak Nisan 2023'te JWST tarafından keşfedildi.

Cassiopeia A üzerine yapılan bu ortak çalışma, gökbilimcilerin yaklaşık 240 yıl önce süpernova kalıntısını yaratan patlamayı, en azından Dünya'nın bakış açısından, daha iyi anlamalarına da yardımcı oldu.

süpernova

YEŞİL CANAVAR'IN DIŞ HATLARI DA GÖRÜNTÜLENDİ

Tüm bu veriler, süpernovanın dış kısımlarını sergileyen çarpıcı ve canlı bir görüntüde bir araya getirildi. Görüntüyü oluşturmak için kullanılan veriler arasında JWST’nin verileri için kırmızı, yeşil ve mavi renklendirme, Chandra'nın verileri için mavi renklendirme ve Hubble'dan alınan veriler için kırmızı ve beyaz renklendirme bulunuyor.

NASA'nın ikonik Spitzer uzay teleskobundan elde edilen veriler de kırmızı, yeşil ve mavi renklerle vurgulanmış ve izleyicilerin gökbilimcilerin neden bahsettiklerini daha iyi anlamalarına yardımcı olmak için ‘yeşil canavar'ın dış hatları da görüntülerden birinde vurgulandı.

Cas A ve 300 yıl önce bu yıldıza ne olduğu hakkında daha fazla bilgi edinmek, gökbilimcilerin süpernovaları ve geride bıraktıkları uzun vadeli kalıntıları anlamalarına yardımcı olabilir. Bu verilerin detaylı analizi aynı zamanda Cas A'nın şu anki yapısına dair yeni bilgiler de sağlıyor ki gökbilimciler şüphesiz bu bilgileri daha da derinleştirmek için heyecan duyuyorlar.

VİDEOYU İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ