MUSKİ, Güllük su ve kanalizasyon hizmetlerinin devrini oy birliğiyle kabul etti; 65 yaş üstü muhtaçlara indirim kararı

MUSKİ, HZR Güllük Su ve Atıksu A.Ş.'nin devrini oy birliğiyle kabul etti. 65 yaş üstü muhtaçlara indirim ve 50 yıllık içme suyu master planı hedeflendi.

Yayın Tarihi: 25.11.2025 14:57
Güncelleme Tarihi: 25.11.2025 14:57

MUSKİ, Güllük su ve kanalizasyon hizmetlerinin devrini oy birliğiyle kabul etti; 65 yaş üstü muhtaçlara indirim kararı

MUSKİ Genel Kurulu: Güllük su hizmetleri devri ve 65 yaş üstü indirimi karara bağlandı

MUSKİ Genel Müdürlüğü Olağan Genel Kurul Toplantısı 2. terkip, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras başkanlığında 24 Kasım 2025 tarihinde toplandı. Toplantıda 2026 yılı Bütçe Tasarısı, 2026 Performans Programı, işçi sayısı revizeleri ve atıksu tarifelerine ilişkin düzenlemeler de dahil olmak üzere toplam altı gündem maddesi oy birliğiyle karara bağlandı.

Gündem öne çıkan kararlar

Genel Kurulda, Güllük Mahallesi’nde HZR Güllük Su ve Atıksu A.Ş. tarafından yürütülen su ve kanalizasyon hizmetlerinin MUSKİ Genel Müdürlüğüne devri komisyon tarafından uygun görülerek oy birliğiyle kabul edildi. Ayrıca muhtaçlık belgesi bulunan 65 yaş üstü vatandaşlara indirim uygulanmasına karar verildi; bu düzenleme, daha önce mayıs ayında getirilen köyden mahalleye dönüşen yerlerde atıksu tarifelerinde yüzde 50 indirim uygulamasına sosyal destek olarak eklendi.

Güllük devri: Nedenleri ve beklenen etkiler

Başkan Aras, HZR Güllük Su ve Atıksu A.Ş. tarafından işletilen sözleşmenin vatandaşa yüksek maliyetler olarak yansıdığı yönündeki yoğun başvurular, şikâyetler ve talepler nedeniyle devrin gündeme geldiğini belirtti. Aras toplantıda şunları söyledi: "2041’e kadar sürecek bu sözleşme ister istemez tabi ki özel şirket tarafından işletilen su ve kanalizasyon idaresinin vatandaşlarımıza yüksek maliyetler olarak yansımasına yol açmış. Arkadaşlarımızın, MUSKİ yöneticilerinin ilgili firma ile yapmış olduğu çalışmalar, yine Güllük vatandaşlarımızın bizlerden yoğun talepleri, başvuruları, şikâyetleri neticesinde çeşitli görüşmeler istişareler konusunda buranın devri gündeme geldi. HZR Güllük Su ve Atıksu A.Ş.’nin Genel Müdürlüğümüze devredilmesi talebi komisyonumuzca uygun görülerek oy birliğiyle kabul edildi".

Bu devrin uygulamaya geçirilmesi halinde, su ve kanalizasyon hizmetlerinin tarifelendirilmesi ve işletme maliyetlerinin belediye yönetimine entegre edilmesi bekleniyor; bu da uzun vadede tarifelerde istikrar ve tarifelerin kamu politikalarıyla uyumlu hale gelmesi açısından önem taşıyor.

65 yaş üstü indirimi ve sosyal belediyecilik yaklaşımı

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın sosyal belediyecilik çerçevesinde yürüttüğü uygulamalar kapsamına yeni bir destek daha eklendi. Muhtaçlık Belgesi’ne sahip 65 yaş üstü vatandaşlara uygulanacak indirim kararı, önceki atıksu indirimi uygulamalarını tamamlayıcı nitelikte ve yerel yönetimin sosyal dengeyi güçlendirme amacını yansıtıyor.

Gelecek 50 yıl için su planlaması

Aras, kentin artan nüfusu, yapılaşma yoğunluğu ve iklim krizinin etkileri göz önüne alınarak sürdürülebilir su yönetimi için planlamanın zorunlu olduğunu vurguladı. Başkanın ifadesiyle: "Su yönetimimizi geleceğe göre planlamamız gerekiyor... gelecek 50 yıl su projeksiyonu çıkartacak bir içme suyu master planı ile ilgili adımı atmış durumdayız. Bunu aynı zamanda atıksu masterplanı olarak da değerlendiriyoruz." MUSKİ Genel Müdürlüğü Havza Adası'ndaki çalışmalarla içme suyu master planı hazırlığı sürdürülüyor.

Bu master plan yaklaşımı, kaynak yönetimi, altyapı yatırımları ve tarifelendirme politikalarının koordinasyonu açısından kritik görülüyor; planın hayata geçirilmesi durumunda su arz güvenliği ve uzun dönem maliyet yönetimi hedefleniyor.

Sonuç olarak, MUSKİ Genel Kurulu kararları; Güllük’te hizmet devri, 65 yaş üstü muhtaçlara sağlanan indirim ve uzun vadeli su master planı çalışmalarıyla hem sosyal desteklerin genişletilmesini hem de su yönetiminde kamusal kontrolün güçlendirilmesini amaçlıyor.

MİLAS GÜLLÜK MAHALLESİ SU SORUNUNA ÇÖZÜM

MİLAS GÜLLÜK MAHALLESİ SU SORUNUNA ÇÖZÜM

MİLAS GÜLLÜK MAHALLESİ SU SORUNUNA ÇÖZÜM

Yazar
EDİTÖR

Esra Şimşek

Ben Esra Şimşek, 27 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Finans kategorisinde makro ekonomi ve bankacılık sektörünü analiz ediyorum. Hasan'ın aksine ben daha ciddi, kurumsal ve tamamen verilere dayalı bir yazı stiline sahibim. Piyasa analizleri benim işim.