Muş'un Varto ilçesinde, 2 bin 100 rakımda bulunan özel bir tesiste her yıl tonlarca yavru balık üretilmekte ve bu balıklar Türkiye'nin farklı illerine gönderilmektedir.
2011 yılında girişimci Ercan Özer tarafından kurulan tesis, Bingöl Dağları'nın eteklerinde yer almakta ve doğal su kaynaklarından faydalanarak yıllardır yavru balık üretiminde faaliyet göstermektedir.
Üretim kapasiteleri hakkında bilgi veren Tesis Sorumlusu Su Ürünleri Mühendisi Ömer Batuhan Özer, tesisin yıllık 40 milyon yavru balık üretim kapasitesine sahip olduğunu belirtmiştir. Ancak, doğal kaynak sularının yetersizliği nedeniyle tesisin tam kapasitede çalışamadığını ifade etmiştir.
Özer, “Şu an balıklar için Alparslan-2 Barajı'ndan kafes izini bekliyoruz. İzin gelirse üretim kapasitesini iki katına çıkartabiliriz” diye konuşmuştur. Yumurtaların gelmesinin ardından kuluçkalara yerleştirildiğini vurgulayan Özer, suyun derecesi ve doğal şartların üretim sürecindeki önemine değinmiştir.
Yumurta çıkış sürecinin ardından, yavrular 40-45 gün içerisinde bir metre uzunluğundaki tanklara aktarılmakta ve büyüme evresinde her ay boylama işlemi yapılmaktadır. Tesisten üretilen yavrular, çalıştıkları şirket aracılığıyla Türkiye genelindeki fabrikalara ve balık tesislerine ulaştırılmaktadır. Bu tesisler, aldıkları yavruları büyüterek yurt dışına ihraç etmektedir.