Muş'ta kırsalda yaşayan kadın üreticilere 3 bin küçükbaş hayvan desteği başlıyor
Proje ve uygulama
Muş Tarım ve Orman İl Müdürlüğü öncülüğünde, Muş Valiliği ve İl Özel İdaresi katkılarıyla yürütülen "Kırsalda İkamet Eden Kadınlara Küçükbaş Hayvan Temini Projesi" kapsamında kırsalda yaşayan kadın üreticilere küçükbaş hayvan dağıtımlarına başlandı. Projenin temel hedefleri arasında kırsalda kadınların hayvancılık faaliyetlerine katılımının artırılması ve aile işletmelerinin güçlendirilmesi yer alıyor.
Finansman, kapsam ve dağıtım planı
Projenin toplam bütçesi 40 milyon TL olup, finansmanı Muş İl Özel İdaresi üzerinden sağlanmakta ve proje yaklaşık olarak %70 hibe oranıyla uygulanmaktadır. Destekler iki etap halinde gerçekleşecek olup, proje kapsamında toplamda yaklaşık 3 bin adet küçükbaş hayvan hak sahiplerine teslim edilecektir. Dağıtımların ilk aşamasında hak sahibi kadınlara 20 küçükbaş hayvan verilmeye başlandı.
Hayvan özellikleri ve üretime etkisi
Hak sahiplerine verilen destek paketleri her birine 1 koç ve 19 koyun şeklinde düzenlenmiş olup dağıtılacak hayvanların yaş aralığı 12-24 ay olarak belirlendi. Bu yaş aralığı, kadın üreticilerin üretim süreçlerine daha hızlı dâhil olabilmesi amacıyla tercih edildi. Ayrıca hayvanların mümkün olduğunca ilin dışından temin edilmesi yoluna gidilerek sürü kalitesinin artırılması ve kan tazeliğinin sağlanması amaçlanmaktadır.
Hedefler ve devamlılık
Proje ile kırsalda üretim kapasitesinin artırılması, sürdürülebilir hayvancılığın teşvik edilmesi ve bölge ekonomisine katkı sunulması hedefleniyor. Yetkililer, desteklerin ilerleyen süreçte de devam edeceğini belirtti.
Yetkili açıklaması
Tarım ve Orman İl Müdürü Necattin Gönç, Muş'un verimli ve sulanabilir tarım arazileri, geniş meraları, hayvan varlığı ve su kaynaklarıyla tarım ve hayvancılık açısından önemli bir üretim potansiyeline sahip olduğunu vurguladı. Gönç şunları söyledi: "Müdürlük olarak bu potansiyeli değerlendirmek, üretimimizi çeşitlendirmek ve aile işletmelerimizi güçlendirmek amacıyla çeşitli çalışmalar ve projeler yürütüyoruz. Yürüttüğümüz projelerden biri de ‘Kırsalda İkamet Eden Kadınlara Küçükbaş Hayvan Temini Projesi’dir. Özellikle kırsal alanlar bizler için büyük önem taşımaktadır. Çünkü asıl üretim potansiyelimizin bulunduğu alanlar buralardır. Dolayısıyla bu projeyle kırsalda üretimi güçlendirmeyi, aile işletmelerini desteklemeyi ve kadınlarımızı üretime daha fazla dahil ederek aktif rol almalarını sağlamayı hedefliyoruz."
Gönç, projenin yaklaşık 3 bin adet hayvan dağıtımı gerçekleştireceğini, projenin finansmanının Muş İl Özel İdaresi üzerinden sağlandığını ve bu uygulamanın orta ve uzun vadede olumlu etkiler yaratacağına inandıklarını belirterek, projenin il ve ülke hayvancılığına hayırlı olmasını diledi.
MUŞ VALİLİĞİ İLE İL ÖZEL İDARESİNİN KATKILARIYLA TARIM VE ORMAN İL MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN HAYATA GEÇİRİLEN “KIRSALDA İKAMET EDEN KADINLARA KÜÇÜKBAŞ HAYVAN TEMİNİ PROJESİ” KAPSAMINDA KADIN ÜRETİCİLERE YAKLAŞIK 3 BİN KÜÇÜKBAŞ HAYVAN DAĞITIMINA START VERİLDİ.