Muş’ta kafe ortamında saksıda mandalina yetiştirme deneyimi
Uygulama ve sunum
Muş’ta kafe işleten Nezir Yolcu, iş yerinde farklı bir konsept uygulayarak Siirt’ten getirttiği saksı mandalina fidelerini kafesinde yetiştirmeye başladı. Kısa sürede meyve veren fideler, hem mekânın doğal görünümüne katkı sağladı hem de olgunlaştıkça müşterilere ikram edilmeye başlandı.
Yolcu, fidelerle birebir ilgileniyor; düzenli sulama ve bakım yaparak, kafedeki sıcak ve kontrollü ortamda bitkilerin gelişimini sağlıyor. Bu yaklaşım, ziyaretçilere hem görsel hem de tat olarak farklı bir deneyim sunuyor.
İşletmecinin gerekçesi ve bakım yöntemi
Doğal bir atmosfer oluşturmayı hedeflediğini belirten Yolcu, uygulamanın beklediğinden daha fazla ilgi gördüğünü ifade ediyor. Uygulamayı anlatırken, fidelerin bakım süreçlerine ve iklim uyarlamalarına özel önem verdiklerini vurguluyor.
Yolcu’nun sözleri: “Burayı işletiyoruz. Böyle bir değişiklik olsun, bir farkındalık oluşturalım dedik. Mandalina ağaçlarını biraz dışarıdan sipariş ettirdik. Daha önce de bakımını yapmıştık zaten. Hem manzara olarak güzel oluyor hem de tadı tamamen orijinal ve doğal. Hiçbir gübre verilmemiş bunlara. Müşterilerimiz de bundan çok memnun. Bizim de hoşumuza gidiyor.”
Bakım sürecine ilişkin detayları da şu şekilde aktarıyor: “Bunların bakımlarıyla biz ilgileniyoruz. Aynı çocuklarımız gibi bakıyoruz. Tabii biraz hassaslar. Buranın iklimine uygun değil ama elimizden geldiğince iklim şartlarına uydurmaya çalışıyoruz. Nem oranı, suyu, toprağı hepsini ona göre ayarlıyoruz. Misafirlerimiz çok şaşırıyor. Dokunduklarında plastik zannediyorlar. Gerçek olduğunu söyleyip, tadına bakın diyoruz. Böylece farklı bir ortam oluşuyor. İnsanlara bir farkındalık oluşturduğumuzu düşünüyorum. Ağaçları çoğaltmak istiyorum aslında. Burasını bir botanik kafe gibi yapma hedefim var. Bir de nar ağacı var. Onlar da yeni filizleniyor. Onlar tuttuktan sonra onları da ikram edeceğiz, tabii iklim şartlarının el verdiği ölçüde. Keşke iklimimiz biraz daha iyi olsaydı; gerçekten tam bir botanik bahçe bile yapardık. Artık parasında değiliz, bu işin güzelliğinin peşindeyiz.”
Müşteri tepkileri ve etkisi
Ziyaretçiler, kafenin getirdiği bu konseptten memnuniyet duyuyor. Müşterilerden Fatih Aşar ise uygulamanın şehirde farklı bir soluk getirdiğini belirterek, “Muşluyuz. Muşumuzda böyle farklı bir konsept olduğu için Nezir Bey’e teşekkür ediyoruz. Saksıda mandalina yetiştirmek gerçekten güzel bir şey. Biz buraya kafa dinlemek, çay kahve içmek için geliyoruz. Böyle farklı konseptlerle karşılaştığımız için çok mutluyuz. Bu saksıdaki mandalinayı görenler yanında fotoğraf çekiyor, mekâna ayrı bir hava katıyor. Allah razı olsun. Hemen hemen her gün buraya geliyoruz ve geldiğimizde her gün mandalina ikram ediyorlar. Kendilerine çok teşekkür ederiz” dedi.
Değerlendirme
Bu girişim, basit bir bitki bakımı uygulamasından öte, ziyaretçi deneyimini zenginleştiren ve mekâna görsel değer katan bir uygulama olarak öne çıkıyor. Nezir Yolcu’nun planları arasında farklı meyve türlerini de kafe ortamında yetiştirmek ve mekanını bir botanik kafeye dönüştürmek bulunuyor; ancak bu hedefler iklim koşullarına ve bakım gereksinimlerine bağlı olacak.
MUŞ'TA BİR KAFE İŞLETMECİSİNİN SAKSIDA YETİŞTİRDİĞİ MANDALİNA AĞAÇLARI, HEM DOĞAL GÖRÜNTÜSÜ HEM DE İKRAM EDİLEN MEYVELERİYLE MÜŞTERİLERİN YOĞUN İLGİSİNİ ÇEKİYOR.