Muş’ta 2025 Asayiş ve Güvenlik Değerlendirmesi: Olay Sayısında Azalma, Operasyonlarda Süreklilik

Vali Avni Çakır başkanlığında yapılan toplantıda 2025 yılı asayiş ve güvenlik çalışmalarında 2.322 olay, %5,5 azalma ve operasyonların sürdüğü açıklandı.

Yayın Tarihi: 08.01.2026 16:22
Güncelleme Tarihi: 08.01.2026 16:22

Muş’ta 2025 Asayiş ve Güvenlik Değerlendirmesi: Olay Sayısında Azalma, Operasyonlarda Süreklilik

Asayiş ve Güvenlik Değerlendirme Toplantısı Muş Valiliği'nde Gerçekleştirildi

Vali Avni Çakır başkanlığında düzenlenen Asayiş ve Güvenlik Değerlendirme Toplantısında, İl Emniyet Müdürlüğü ile İl Jandarma Komutanlığı tarafından 2025 yılı boyunca yürütülen faaliyetler kapsamlı şekilde ele alındı. Toplantıda sunulan veriler hem suç eğilimleri hem de uygulanan güvenlik tedbirlerinin etkinliği bakımından değerlendirildi.

Suç İstatistikleri ve Aydınlatma Oranları

Vali Çakır, 2025 yılında kişilere ve malvarlığına karşı işlenen suçlara ilişkin kent genelinde toplam 2.322 asayiş olayının meydana geldiğini bildirdi. Bu rakamın 2024 yılındaki 2.450 olaya kıyasla %5,5 azalma gösterdiği vurgulandı. Ayrıca, 2025 yılında meydana gelen olayların %98,8'inin aydınlatıldığı belirtilerek faillerin yakalanmasında yüksek bir başarı oranı paylaşıldı.

Terör, Kaçakçılık ve Uyuşturucu Operasyonları

Terörle mücadelede 2024 yılında gerçekleştirilen 1.144 operasyona karşılık 2025'te 1.138 operasyon yapılmış, TEM olaylarında ise %0,5 oranında azalma tespit edilmiştir. 2025 operasyonlarında 119 kişi gözaltına alınmış, bunlardan 17 şahıs tutuklanmış ve 6 şahıs hakkında adli kontrol tedbiri uygulanmıştır. Aranan şahısların yakalanmasına yönelik çalışmalarda ise 2.127 kişi yakalanmıştır.

Kaçakçılıkla mücadelede 2025 yılında 205 operasyon gerçekleştirilmiş; bu sayı 2024'teki 182 operasyona kıyasla %12,6 artışa işaret etmektedir. Uyuşturucu ile mücadelede ise 2025'te 105 operasyon yapılmış, bu rakam 2024'teki 66'ya göre %59 artış göstermiştir. Uyuşturucu operasyonlarında 159 kişi gözaltına alınmış, 96 kişi tutuklanmış ve 17 kişi hakkında adli kontrol tedbiri uygulanmıştır. Ayrıca uyuşturucu madde imal ve ticaretine yönelik operasyonlarda bir önceki yıla göre %4,4 oranında artış kaydedildiği belirtildi. Uyuşturucu kullanımına ilişkin olarak 2025 yılında toplam 563 şahıs hakkında adli işlem yapılmış, 1 şahıs hakkında adli kontrol tedbiri uygulanmıştır.

Siber Suçlar, Trafik ve Göçmenlik Denetimleri

Siber suçlarla mücadelede 2024 yılında tespit edilen 924 suç unsurlu hesabın 2025'te 950 hesaba yükseldiği, bunun %2,8 artışa karşılık geldiği açıklandı. Terör iltisaklı olduğu değerlendirilen 635 hesap kullanıcıyla ilgili işlem yapılmış, bu kapsamda 30 kişi gözaltına alınmış ve 10 kişi tutuklanmıştır. Nitelikli dolandırıcılık kapsamında 6 operasyon yapılmış, 20 kişi gözaltına alınmış, 11 kişi tutuklanmıştır. Çevrimiçi çocuk istismarı suçlarında ise 6 operasyon ile 7 kişi gözaltına alınmıştır.

Trafik denetimlerinde 505.698 araç kontrol edilmiş ve bu denetimlerde 46.167 araca idari işlem uygulanmıştır. Toplam 7.324 kişi denetlenmiş, bu denetimler sonucunda 201 düzensiz göçmen tespit edilerek geri gönderme merkezlerine sevk edilmiştir. Göçmen kaçakçılığına yönelik 63 operasyonda 10 organizatör yakalanıp tutuklanmış, ayrıca toplam 435 ruhsatsız silah ele geçirilmiş ve 503 kişi hakkında adli işlem yapılmıştır.

Katılımcılar ve Değerlendirme

Toplantıya İl Emniyet Müdürü Melih Kuzudişli ve İl Jandarma Komutanı Albay Özgür Özer katıldı. Vali Çakır, huzur ve güven ortamının korunması için emniyet ve jandarma birimlerinin koordineli çalışmalarını sürdüreceğini belirterek, suç ve kaçakçılıkla mücadeledeki kararlılığın devam edeceğini ifade etti.

MUŞ VALİSİ AVNİ ÇAKIR BAŞKANLIĞINDA, "ASAYİŞ VE GÜVENLİK DEĞERLENDİRME TOPLANTISI"...

MUŞ VALİSİ AVNİ ÇAKIR BAŞKANLIĞINDA, "ASAYİŞ VE GÜVENLİK DEĞERLENDİRME TOPLANTISI" GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

MUŞ VALİSİ AVNİ ÇAKIR BAŞKANLIĞINDA, "ASAYİŞ VE GÜVENLİK DEĞERLENDİRME TOPLANTISI"...

Yazar
EDİTÖR

Mehmet Yılmaz

Ben Mehmet Yılmaz, 28 yaşındayım. İstanbul'dayım. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin hırslı araştırmacı gazetecisiyim. Masa başında durmayı sevmem; sahada, meclis koridorlarında, siyasi kulislerde gerçeklerin peşindeyim. İdealist biriyim ve işimi ciddiyetle yaparım.