Muğla’da tarım ve orman zirvesi
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile Muğla Valisi İdris Akbıyıkin katılımıyla düzenlenen sektör toplantısında, kentin tarımsal potansiyeli, yapılan yatırımlar ve sağlanan destekler detaylı şekilde ele alındı. Toplantıda hem Muğla’ya doğrudan yapılan projeler hem de ülke genelinde tarımsal altyapıya ilişkin rakamlar paylaşıldı.
Toplantının kapsamı
Toplantıda tarım, orman, arıcılık ve su ürünleri sektörlerinin yanı sıra DSİ ve Orman Genel Müdürlüğü başta olmak üzere Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı müdürlüklerin Muğla’ya yaptığı yatırımlar değerlendirildi. Sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen görüşmelerde hem mevcut projeler hem de yeni destek programları gündeme geldi.
Vali Akbıyık’ın değerlendirmesi
Muğla’nın turizmin yanı sıra tarım ve su ürünlerinde de öne çıkan bir kent olduğunu vurgulayan Vali İdris Akbıyık, ilin yüksek katma değerli üretim potansiyeline dikkat çekti. Akbıyık, Muğla’nın su ürünleri ihracatında ve arıcılıkta Türkiye birincisi olduğunu; zeytinyağı üretiminde ikinci sırada yer aldığını, narenciye ve örtü altı/örtü üstü sebze-meyve yetiştiriciliğinde öncü kentler arasında bulunduğunu belirtti.
Vali Akbıyık ayrıca DSİ aracılığıyla 2003-2026 döneminde Muğla’ya 57 milyar lira tutarında yatırım yapıldığını ve kentte 120’den fazla proje hayata geçirildiğini, ilde 40’a yakın coğrafi işaretli ürün bulunduğunu aktardı. Seydikemer’de süt sığırcılığı, Milas’ta ise topraksız tarım ve sığırcılık üzerine iki yeni Organize Tarım Bölgesi (OTB) kurma çalışmaları hakkında da bilgi verildi.
Bakan Yumaklı: "Tarım milli güvenlik meselesidir"
Tarımı stratejik bir alan olarak gördüklerini belirten Bakan İbrahim Yumaklı, son 24 yılda tarımsal altyapıda sağlanan güçlenmeye ilişkin verileri paylaştı. Yumaklı, tarımsal desteğin toplamda 3 trilyon lira düzeyinde olduğunu; su ve sulama yatırımlarının ise 4,7 trilyon lira olduğunu söyledi. Bu yatırımların, ülkenin gıda güvenliği ve bağımsızlığı açısından önemini vurguladı.
Bakan Yumaklı ayrıca 2002’de tarımsal hasıla açısından 12. sırada bulunan Türkiye’nin bugün dünyada 7. sıraya yükseldiğini belirtti.
Muğla’nın coğrafi işaretleri ve toprak koruma çalışmaları
Muğla’ya ait marka değerlerinin korunmasına ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Yumaklı, kentte 39 ürünün coğrafi işaretle tescillendiğini; Türkiye çam balı üretiminin yaklaşık %80’inin Muğla’nın bal ormanlarında gerçekleştiğini hatırlattı. Toprak ve mera koruma çalışmalarına değinerek, 39 bin dekarlık alanda mera ıslah çalışmasının tamamlandığını ve tarım topraklarını korumak amacıyla 359 bin dekarlık alana sahip 10 ovanın koruma altına alındığını açıkladı.
Tarım sigortalarında Muğla’da 2006’dan bu yana düzenlenen 244 bin poliçe kapsamında devlet tarafından karşılanan prim tutarı 767 milyon lira olarak, üreticilere ödenen tazminat ise 427 milyon lira olarak bildirildi.
Su ürünleri ve ihracat verileri
Bakan Yumaklı, su ürünleri sektöründeki büyümeye dikkat çekerek geçen yıl Türkiye genelinde 2,3 milyar dolar tutarında su ürünleri ihracatı gerçekleştirildiğini, bu tutarın 1 milyar dolarının Muğlalı üreticilerden geldiğini ifade etti.
Gençlere ve kadın girişimcilere hibe çağrısı
Kırsal kalkınma yatırımlarının öncelikleri arasında olduğunu belirten Yumaklı, TKDK ve IPARD destekleri çerçevesinde yeni bir çağrı dönemine girildiğini duyurdu. Muğla’da önceki 10. başvuru çağrı döneminde 12 projeye 154 milyon lira hibe verildiğini ve bunun 288 milyon lira yatırımı harekete geçirdiğini aktardı.
Bakan Yumaklı, açılan 12. başvuru çağrısında süt, kırmızı et, kanatlı eti ve yumurta sektörlerine yönelik olarak Türkiye genelinde toplam 30 milyon avro (yaklaşık 1,6 milyar lira) bütçeli yeni bir hibe desteği çağrısına çıktıklarını belirterek, Muğlalı gençleri ve kadın girişimcileri bu projelere başvurmaya davet etti.
Toplantı, Muğla'nın hem bölgesel hem de ulusal tarım politikalarındaki rolünü ve yatırım ihtiyaçlarını somut verilerle ortaya koydu.
MUĞLA VALİSİ DR. İDRİS AKBIYIK, TARIM VE ORMAN BAKANI İBRAHİ YUMAKLI VE BERABERİNDEKİLER