Mossad'a casusluk iddiasıyla 2 şüpheli adliyeye sevk edildi
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü ortak çalışmasıyla düzenlenen operasyonda, İsrail gizli servisi Mossad adına casusluk yaptığı iddia edilen iki şüpheli adliyeye sevk edildi.
Operasyon ve gözaltı
Operasyon, MİT, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ve İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi işbirliğiyle yürütüldü. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan isimler arasında Serkan Çiçek ve avukat Tuğrulhan Dip bulunuyor. Şüphelilerin emniyetteki işlemleri tamamlandıktan sonra sağlık kontrolleri yapılmış ve adliyeye sevk edilmişlerdir.
Şüphelilerin ilişkileri ve iddia edilen faaliyetler
İstihbari çalışmalar sonucunda, Serkan Çiçek'in asıl adının Muhammet Fatih Keleş olduğu ve iş hayatında yaşadığı yoğun borçlanma sonrası adını değiştirdiği, 2020'den itibaren ise "Pandora Dedektifliği" adlı bir kuruluş kurduğu tespit edildi. Çiçek'in, "İsrail Çevrimiçi Operasyon Merkezi" mensubu olduğu belirtilen Faysal Rasheed ile irtibat kurduğu iddia edildi.
Araştırmada, kamu kayıtlarındaki kişisel verilerin temini karşılığında parayla bilgi verdiği gerekçesiyle hakkında işlem yapılan ve İsrail'e çalıştığı gerekçesiyle tutuklanan Musa Kuş ile avukat Tuğrulhan Dip aracılığıyla bağlantılar kurduğu belirlendi. Dip'in, dedektiflere sağlanan kişisel verileri maddi menfaat karşılığında temin edip sattığı, bu bilgilerin de Mossad'a iletildiği iddia edildi.
Soruşturmada, Faysal Rasheed'in, 31 Temmuz'da WhatsApp üzerinden kendisini yurt dışındaki bir hukuk bürosu personeli olarak tanıtarak Serkan Çiçek ile iletişime geçtiği, Rasheed'in Çiçek'ten Başakşehir'de yaşayan bir Filistinli aktivisti dört günlük takip etmesini talep ettiği ve bu amaçla 1 Ağustos'ta 4 bin dolar değerinde kripto para ödeme yaptığı tespit edildi.
Çiçek'in hedef kişi üzerinde internet araştırması yapınca bu kişinin Filistinli bir aktivist olduğunu öğrendiği, destek aldığı dedektiflerden Musa Kuş'un İsrail'e çalışması nedeniyle 19 yıl hüküm alarak tutuklandığını bilmesine rağmen teklifi kabul ettiği belirtildi. İddialara göre Çiçek, Rasheed'in verdiği adrese gidip hedefi bulamayınca 1-2 Ağustos tarihlerinde kiralık daire bakma bahanesiyle siteye girerek keşif yaptığı, Rasheed'in ise 3 Ağustos'ta irtibatı sonlandırdığı kaydedildi.
Şüphelilerle ilgili adli süreç sürerken, soruşturmanın ayrıntıları savcılık ve emniyet çalışmaları kapsamında değerlendirilmeye devam ediyor.