Moldova'da, Kişinev'deki bir mahkeme, Gagauz Özerk Yeri Başkanı Yevgeniya Gutsul’u, 2023 yılında düzenlenen başkanlık seçim kampanyasının yasa dışı olarak finanse edildiği gerekçesiyle 7 yıl hapis cezasına çarptırdı.
Davaya ilişkin duruşma, Gutsul'un suçlamaları kabul etmemesiyle gerçekleşti. Mahkeme, Gutsul ile birlikte, yasaklanan eski “Şor” Partisi Sekreteri Svetlana Popan’ı da 6 yıl hapis cezası almasına neden olan karar verdi.
Duruşma sırasında, mahkeme binası önünde gerçekleştirilen protesto gösterileri, bölgedeki Moldova hükümetini baskı kurmakla suçlayan eylemcilerin katılımıyla gerçekleştirildi. Eylemciler, Gutsul’a verilen hapis cezasını protesto ettiler.
Başkanlık Seçimi ve Yargı Süreci
Moldova hükümeti, Gagauz Özerk Yeri’nde, Mayıs 2023’te yapılan başkanlık seçimlerinde usulsüzlük yapıldığına dair uyarılar yapmıştı. Gutsul, seçimlerde Rus yanlılığı ile bilinen ve iktidara muhalif bir parti olarak öne çıkan “Şor” Partisi tarafından aday gösterilmiş ve seçimleri kazanmıştı.
Bununla birlikte, İlan Şor adında bir iş insanının liderliğindeki “Şor” Partisi Haziran 2023’te yasaklanmış, Şor’un yurt dışında saklandığı iddiaları gündeme gelmişti.
1986 yılında Tüylü köyünde doğan Gutsul, 25 Mart’ta Kişinev’de gözaltına alınmıştı. İlk duruşmasında 20 gün tutukluluk cezasına çarptırıldı ve 9 Nisan’da ev hapsine alındı. Ev hapsinin süresi, ilerleyen günlerde uzatılmıştı.