Mogan Gölü'ne atık su deşarjı tespit edildi, belediyeye 1 milyon 678 bin lira ceza verildi
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri, gelen ihbarlar üzerine yürüttükleri denetimde Mogan Gölü sınırları içinde, Ankara Büyükşehir Belediyesine bağlı bir hat üzerinden göle atık su deşarjı yapıldığını tespit etti. İnceleme sonucunda belediyeye 1 milyon 678 bin lira idari ceza verildi ve sorumlular hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu.
Denetim bulguları
Bakanlık ekiplerinin incelemesi, Mogan Parkı tenis kortlarının yanındaki yağmur suyu hattı vasıtasıyla göle atık su aktığını ortaya koydu. İncelemede, Gölbaşı İlçesi Hacılar Mahallesinde köprü yapımı sırasında oluşan atık suların arıtılmadan yağmur suyu hattına bağlandığı ve bunun üzerinden Mogan Gölüne deşarj edildiği belirlendi. Olay, Özel Çevre Koruma (OÇK) bölgesi içindeki bir alanda meydana geldiği için standart yaptırımların üzerinde işlem uygulandı.
Uygulanan yaptırım ve hukuki süreç
Gölün Özel Çevre Koruma bölgesi olması nedeniyle Bakanlık, ilgili mevzuat çerçevesinde cezada iki kat artırım yaparak Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne 1 milyon 678 bin lira idari para cezası kesti. Ayrıca olayla ilgili sorumlular hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu; denetimler ve idari süreç takip ediliyor.
Çevresel bağlam ve önceki müdahale
Mogan Gölü, geçmişte kirlilik ve kötü koku şikâyetleriyle gündeme gelmişti. Bu çerçevede Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ortak yürüttükleri "Mogan Gölü Dip Çamuru Temizleme Projesi" kapsamında gölden 3 milyon 500 bin metreküp dip çamuru çıkarmıştı. Bakanlık ekipleri, OÇK sınırları içindeki bu tür ihlallerin tespiti ve önlenmesine yönelik denetimlerini sürdürüyor.
Olası çevresel etkiler
Arıtılmadan yağmur suyu hatlarına verilen inşaat kaynaklı atık suların göle ulaşması, su kalitesinin bozulmasına; besin maddesi artışı, oksijen azlığı, alg patlamaları ve kötü koku gibi sorunlara zemin hazırlayabilir. Mogan Gölü'ndeki geçmiş müdahaleler, bu tür kirlenmenin ekosistem ve kullanıma olumsuz etkilerini azaltmaya yönelik çabaların önemini gösteriyor.
Sonuç: Bakanlık tarafından yapılan tespit ve uygulanan yaptırım, Özel Çevre Koruma bölgesindeki göllerin korunmasına yönelik denetimlerin devam edeceğine işaret ediyor. Olayla ilgili idari ve adli süreçler takip ediliyor.
Mogan Gölü’nü kirleten Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne 1.6 milyon lira ceza