Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Mısır ve Katar’dan Gazze’ye barış formülü: İlk açıklama Hamas’tan geldi

Mısır ve Katar, Gazze’de devam eden savaşı bitirmek için üç aşamalı bir plan hazırladı. Plan, Hamas’ın Gazze’nin kontrolünü Filistin Yönetimi’ne devretmesini, esir takası yapılmasını ve teknokrat hükümet kurulmasını öngörüyor. Ancak plan, hem Hamas hem de İsrail tarafından reddedildi.

Yayın Tarihi: 26.12.2023 10:42
Güncelleme Tarihi: 26.12.2023 10:42

Mısır ve Katar’dan Gazze’ye barış formülü: İlk açıklama Hamas’tan geldi

Gazze’de İsrail ile Hamas arasında çıkan savaş, 80 günü aşkın süredir devam ediyor. Savaşta binlerce kişi hayatını kaybetti, yüz binlerce kişi evsiz kaldı. Uluslararası toplum, savaşa son vermek için çeşitli girişimlerde bulundu. Son olarak Mısır ve Katar, ortak bir plan hazırlayarak taraflara sundu.

PLANIN ÜÇ AŞAMASI

Mısır ve Katar’ın hazırladığı plan, ateşkesle birlikte üç aşamalı bir formül içeriyor. Planın ilk aşamasında, Hamas, rehin tuttuğu bütün sivilleri serbest bırakacak. Karşılığında İsrail, hapishanelerinden Filistinli mahkumları salacak. Bu aşama, 7 ila 10 gün sürecek ateşkesle eş zamanlı gerçekleştirilecek. Planın ikinci aşamasında, Hamas, daha fazla Filistinli mahkuma karşılık elindeki bütün İsrailli kadın askerleri bırakacak. Bu aşama için de bir haftalık ateşkes yapılacak.

Planın üçüncü ve son aşaması ise, taraflar arasında bir ay sürecek pazarlık öngörüyor. Bu aşamada, Hamas’ın elindeki bütün İsrailli askeri personele karşılık, daha fazla Filistinli mahkumun serbest bırakılması ve İsrail askerlerinin Gazze’den çekilmesi görüşülecek. Ayrıca, Hamas’ın Gazze’nin kontrolünü Filistin Yönetimi’ne bırakması ve Batı Şeria ve Gazze’yi yönetecek uzmanlardan oluşan bir hükümetin kurulması da planın son aşamasında yer alıyor.

gazze

PLANIN REDDEDİLMESİ

Mısır ve Katar’ın hazırladığı plan, hem Hamas hem de İsrail tarafından kabul görmedi. Hamas, planı reddederek, esir takasıyla ilgili pazarlıklara başlamak için önce İsrail’in saldırılarının durmasını istedi.

Hamas ayrıca, Gazze’nin kontrolünü bırakmayacağını ve İsrail’in şartlarını asla kabul etmeyeceğini açıkladı.

İslami Cihad da plana itiraz ederek, “bütün İsrailli rehinelere karşı bütün Filistinli mahkumları” takas etmek istediğini duyurdu.

İsrail de planı reddederek, savaşa devam edeceğini ilan etti. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Gazze’de askerleri ziyaret ettikten sonra yaptığı açıklamada, “Savaş bitmedi, durmayacağız, savaşmaya devam edeceğiz” dedi.

Netanyahu, çatışmaların önümüzdeki günlerde yoğunlaşacağını ve Hamas’ın ağır bir bedel ödeyeceğini söyledi.