DOLAR
42,69 0%
EURO
50,22 -0,13%
ALTIN
5.964,12 -1,13%
BITCOIN
3.829.468,17 -1,16%

Mısır, İsrail medyasındaki 'Büyük İsrail' iddialarına açıklık getirilmesini istedi

Mısır Dışişleri, İsrail medyasındaki 'Büyük İsrail' iddialarını kınayarak konuya açıklık getirilmesini ve Gazze savaşı sonlanıp müzakerelere dönülmesini talep etti.

Yayın Tarihi: 14.08.2025 00:03
Güncelleme Tarihi: 14.08.2025 00:03

Mısır, İsrail medyasındaki 'Büyük İsrail' iddialarına açıklık getirilmesini istedi

Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan 'Büyük İsrail' iddialarına tepki

Mısır Dışişleri Bakanlığı, İsrail medyasında yer alan 'Büyük İsrail projesi' iddialarını kınadı ve söz konusu haberlerle ilgili açıklık getirilmesini talep etti.

Açıklamada, Orta Doğu'da barışın sağlanmasına verdikleri öneme vurularak, medyada yer alan bu tür haberlerin bölgedeki barışın yitirilmesine, istikrarsızlığa teşvik edilmesine ve tansiyonun yükselmesine yol açacağı ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, bu gelişmenin bölgedeki tüm halklar için güven ve barış talep eden bölgesel ve uluslararası tarafların beklentilerine aykırı olduğuna dikkat çekildi. Bakanlık, "Barışın sağlanmasının tek yolu, Gazze'deki savaşı sonlandıracak ve Filistin devletinin kurulmasıyla tamamlanacak müzakerelere dönülmesidir." ifadelerini kullandı.

Netanyahu'nun söylemleri

Haberde, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun 'büyük İsrail vizyonuna' bağlı olduğunu dillendirdiğine ilişkin haberlerin ardından Mısır'ın bu açıklamayı yayınladığı belirtildi. Netanyahu, i24 News muhabirinin 'Büyük İsrail vizyonuna' karşı bir bağ hissedip hissetmediği sorusuna "Çok" yanıtını vermişti.

Politik semboller ve tarihsel referans

Haberde ayrıca İsrailli aşırı sağcı milletvekili Şaron Gal'ın kısa süre önce Netanyahu'ya 'Büyük İsrail'i simgeleyen bir muska hediye ettiği' hatırlatıldı. 'Büyük İsrail' ifadesinin, Siyonist Revizyonist hareketin kurucularından ve iktidardaki Likud partisinin fikir babalarından sayılan Zeev Jabotinsky gibi bazı Siyonistler tarafından, günümüz İsrailinin yanı sıra işgal altındaki Gazze Şeridi ve Batı Şeria ile Ürdün topraklarını ifade etmek için kullanıldığına yer verildi.

Mısır Dışişleri Bakanlığı, ilgili haberlerle ilgili netlik sağlanmasını isteyerek, bölgesel barış çabalarının sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı