DOLAR
42,71 -0,07%
EURO
50,26 -0,27%
ALTIN
5.954,5 0,1%
BITCOIN
3.697.008,21 -0,55%

Mısır, İsrail'e Gazze İçin Yeni Ateşkes Teklifi Sunuldu

Mısır, İsrail'in 9 esir karşılığında 70 gün ateşkes ve 2,500 Filistinli esir serbest bırakmasını önerdi.

Yayın Tarihi: 07.04.2025 20:33
Güncelleme Tarihi: 07.04.2025 20:33

Mısır, İsrail'e Gazze İçin Yeni Ateşkes Teklifi Sunuldu

Mısır, Gazze'deki ateşkes müzakereleri kapsamında İsrail'e yeni bir teklif sunmuştur. İsrail basınında yer alan haberlere göre, Mısır, İsrailli 9 esirin serbest bırakılması şartıyla Gazze'de 70 günlük bir ateşkes önerdi. Aynı zamanda 2,500 Filistinli esirin de serbest bırakılması talep edilmektedir.

Önerilen teklif, Hamas'ın içinde Amerikalı-İsrailli çifte vatandaş Idan Alexander'ın da bulunduğu 9 İsrailli esiri serbest bırakmasını ve ABD-İsrail çifte vatandaşlığı olan 2 esirin naaşlarının teslim edilmesini öngörmektedir. İsrail ise, bu karşılıkla, cezaevlerinde tuttuğu 2,500 Filistinli esiri serbest bırakmayı ve Gazze'ye yönelik saldırılarını 70 gün boyunca durdurmayı taahhüt etmektedir.

Öne çıkan detaylara göre, serbest bırakılması planlanan Filistinli esirlerden 2,200'ünün Gazze'de alıkonulduğu, 150'sinin ise müebbet hapis cezasına çarptırıldığı ifade edilmektedir. Mısır'dan yapılan yeni ateşkes teklifine ilişkin taraflardan henüz resmi bir açıklama gelmemiştir.

Öte yandan, İsrail devlet televizyonu KAN, Mısır'ın daha önce önermiş olduğu, ancak İsrail tarafından reddedilen başka bir ateşkes teklifinin yeniden düzenlendiğini bildirmiştir. Bu yeni teklifin, arabulucuların geçtiğimiz hafta sunduğu, 5 İsrail esirinin bırakılmasına yönelik öneri ile çoğu sağ esir olan 11 kişinin serbest bırakılmasına karşılık 40 günlük ateşkes talep eden alternatif arasında bir konumda olduğu belirtiliyor.

Israil ordusu, 19 Ocak'ta yürürlüğe giren ateşkesi bozarak 18 Mart sabahı Gazze'ye yönelik saldırılarını yeniden başlattı. Bu saldırılar sonucunda yaşlı, kadın ve çocuklar da dahil olmak üzere 1,335 Filistinli hayatını kaybetmiş, 3,297 kişi yaralanmıştır. Öte yandan, 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda ölü sayısının 50,695'e ve yaralı sayısının ise 115,338'e ulaştığı kaydedilirken, bu durum İsrail'in, Hamas'a yönelik tehditlerini artırdığı bir dönemde gerçekleşmektedir.

Hamas ise, İsrail'in ateşkese dair verilen sözleri yerine getirmediğini ve bunun sonucunda Gazze'deki Filistin halkına karşı yeniden insanlık dramı yaşandığını ifade etmektedir. İsrail'in bu saldırıları, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun, iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet Direktörü'nü görevden alma gibi içeriği tartışmalı siyasi adımlarının gölgesinde cereyan etmektedir.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı