Milli Savunma Bakanlığı'nda Basın Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi

MSB, CATSAA yaptırımlarının kaldırılması ile F-35 tedarik sürecinin geri dönme olasılığını değerlendirdi.

Yayın Tarihi: 27.03.2025 14:32
Güncelleme Tarihi: 27.03.2025 14:32

Milli Savunma Bakanlığı'nda Basın Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi

MSB'de Basın Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynaklarından alınan bilgilere göre, gerçekleştirilen basın bilgilendirme toplantısında önemli açıklamalarda bulunuldu.

MSB kaynakları, CATSAA yaptırımlarının kaldırılması durumunda F-35 tedarik sürecine geri dönülmesinin değerlendirileceğini ifade ettiler. Bakanlık yetkilileri, "CATSAA yaptırımları kaldırılırsa ABD ile savunma sanayii ve güvenlik konularındaki işbirliğinin ivmesinin artacağını değerlendiriyoruz" dedi.

Suriye'de Terörle Mücadele

Toplantıya katılan gazetecilerin Suriye'deki son duruma ilişkin sorularını yanıtlayan MSB kaynakları, 9 Mart 2025 tarihinde Ürdün'ün ev sahipliğinde Türkiye, Irak, Suriye ve Lübnan'ın katılımıyla bakanlar seviyesinde bir toplantı düzenlendiğini hatırlattı. Katılımcı ülkelerin, DEAŞ terör örgütü ile Suriye'nin terörle mücadelesine destek sağlama konusunda mutabık kaldıkları belirtildi.

Ayrıca, Suriye'nin yeni hükümetinin talepleri doğrultusunda ortak bir harekat merkezi kurulması konusunda fikir birliğine varıldığı ifade edildi. Türkiye'nin Suriye'deki yeni hükümetin talepleri doğrultusunda, Suriye ordusunun kapasitesinin artırılması için eğitim maksatlı üs kurulmasına yönelik değerlendirmelere devam ettiği kaydedildi.

Yunan Askerlerinin Tepkileri

Yunan askerlerinin yapmış olduğu Türkiye'ye yönelik tepki çeken sloganlarla ilgili bir soruya yanıt veren bakanlık kaynakları, "Askerliğin yazılı ve yazılı olmayan kuralları vardır. Türk Silahlı Kuvvetleri, disiplin, ahlak ve merhamet ile temayüz etmiştir" şeklinde açıklamada bulundular.

CATSAA ve F-35 Gelişmeleri

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın ABD ziyareti sırasında, CATSAA yaptırımları ve F-35 konularının gündeme gelip gelmediğine dair sorulara yanıt veren MSB kaynakları, bu sürecin Cumhurbaşkanı ile ABD Başkanı arasındaki görüşmelerle başladığını belirtti. Teknik görüşmelerin önümüzdeki dönemde devam edeceği belirtildi.

MSB kaynakları, "CATSAA yaptırımlarının hukuksuz olduğunu defalarca vurguladık. Müttefik ülkelere yaptırım uygulaması doğru değil" şeklinde konuştu.

Tahıl Koridoru

Son olarak, Tahıl Koridoru'nun yeniden başlatılmasına ilişkin çıkan haberler üzerine, "Bugüne kadar Türkiye öncülüğünde gerçekleştirilen Tahıl Koridoru uygulamasının yeniden başlanmasına dair hususlar gündeme gelmektedir. Ancak şu an için herhangi bir resmi karar yoktur. Biz Türkiye olarak gıda krizinin önüne geçmek için elimizden geleni yapmaya hazırız" denildi.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı