Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin: Özel Okullarda MEB Ders Kitaplarının Kullanımı Denetlenecek

Yusuf Tekin, özel okullarda ücretsiz dağıtılan MEB ders kitaplarının okutulmasını denetleyeceklerini, velilerden ek kitap ücreti alınmasına yaptırım uygulanacağını açıkladı.

Yayın Tarihi: 05.09.2025 17:18
Güncelleme Tarihi: 05.09.2025 17:18

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin: Özel Okullarda MEB Ders Kitaplarının Kullanımı Denetlenecek

Bakan Tekin: Özel okullarda MEB ders kitaplarının kullanımı denetlenecek

Adile Sultan Kasrı'nda AA Editör Masası'na konuk olan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğrencilere ücretsiz olarak dağıtılan ders kitaplarının bazı özel okullarda kullanılmaması veya velilerden ek kitap ücreti alınması konusundaki değerlendirmelerini paylaştı.

Ücretsiz kitap politikasının itibarsızlaştırılması

Tekin, özellikle FETÖ döneminde liselere ve yükseköğretime girişte Milli Eğitim Bakanlığı kitaplarının, öğretmenlerinin ve okullarının itibarsızlaştırıldığını belirterek bunun bir vesayet mekanizması oluşturduğunu söyledi. ÖSYM başkanıyla yapılan görüşmelerde üniversiteye giriş sınavındaki soruların müfredatla ilişkisine dair verilerin paylaşıldığını ve müfredatta karşılığı olmayan sorular sorulmadığının teslim edildiğini aktardı.

Kaynak kitaplar ve özel okullara yönelik denetim

Tekin, "Biz özel okullara da kitaplarımızı ücretsiz olarak gönderirken, neden özel okullar ilave olarak ders kitabı ücreti adıyla velilerden kitap ücreti alıyorlar?" sorusunu yöneltti. Bu yıl yönetmelikte konuya ilişkin hüküm konulduğunu, önümüzdeki ay özel okullarda denetim talep ettiğini ve ders kitaplarının özel okullarda okutulmasının ısrarla istendiğini söyledi. Ayrıca, bu kurala uymayan özel okullara yaptırım uygulanacağını ifade ederek bunun önemli bir yenilik olduğunu belirtti.

Öğretmen maaşları ve başvuru mekanizması

Bakan Tekin, devlet ve özel okullardaki öğretmen ücretleri arasındaki farkın çok marjinal olduğunu, eleştirilerin kendilerine ulaştığını ve ilgilenen öğretmenlerin genel müdürlüğe başvurarak denetim talep edebileceğini söyledi. Hiçbir öğretmenin emeğinin sömürülmesine müsaade edilmeyeceği vurgulandı; ancak devletin özel okullara tek tip ücret politikası dayatmayacağı, bunun iş hukuku çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiği belirtildi.

Sınav soruları, LGS ve destekleme yetiştirme kursları

Tekin, lise ve üniversiteye geçiş sınavlarında çıkan soruların bakanlık tarafından ücretsiz dağıtılan kitaplarla ilişkilendirildiğini; LGS tartışmalarında ve ilgili diğer süreçlerde bu paralelliklerin kamuoyuyla paylaşıldığını söyledi. Ayrıca ailelere yönelik, okul yönetimlerinin organize edeceği ve devletin atadığı öğretmenlerle yürütülen ücretsiz destekleme yetiştirme kursları olduğunu belirterek öğrencilerin ek ücretle özel kurs veya dershanelere ihtiyaç duymaması gerektiğini vurguladı.

Mesleki ve teknik eğitimde alınan tedbirler

Mesleki ve teknik eğitimi cazip hale getirmek için uygulanan tedbirlerden bahseden Tekin, işbaşı eğitimleri sırasında öğrencilere asgari ücretin yüzde 50'sine kadar ödeme yapıldığını ve meslek hastalıkları ile işyeri kazalarına karşı sigortalanma sağlandığını söyledi. Bu uygulamaların 2011'den beri süren tedbirlerin bir parçası olduğunu, Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi'nin yayınlandığını ve meslek liselerinin genel ortaöğretim içindeki oranının geçen yıl yüzde 42 olduğunu aktardı.

Tekin ayrıca lise eğitimine başlanılan 14-15 yaş aralığının bazı yetenek alanları için geç kalınmış olabileceğini belirterek spor ortaokulları ve müzik eğitimi veren ilkokul/ortaokullar açıldığını; mesleki ortaokul tartışmalarında sosyal medyadaki yanlış paylaşımlara karşı önce bakanlığa soru sorulması gerektiğini söyledi.

(Sürecek)

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı