Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Milletvekilliği emekliliği için iki yıl yeterli mi? Milletvekilleri emeklilik süresi, maaşı ve yaşı kaç

Milletvekili maaşlarının revize edilmesi ile birlikte, geçtiğimiz dönemde ortaya atılan 2 yıl milletvekilliği yaparak emekli olunur mu? sorusu tekrardan gündeme çıktı

Yayın Tarihi: 03.01.2024 17:02
Güncelleme Tarihi: 03.01.2024 17:11

Milletvekilliği emekliliği için iki yıl yeterli mi? Milletvekilleri emeklilik süresi, maaşı ve yaşı kaç

Geçtiğimiz dönemlerde sosyal medyada ortaya atılan bir iddiada iki yıl milletvekilliği görevinde bulunmanın emekli olmak için yeterli bir sebep olduğu belirtilmişti. Ülke gündemi şu sıralar ekonomik konular ile meşgul. Asgari ücret zammı, memur ve emekli zammı derken, bugün sabah saatlerinde açıklanan TÜİK verileri sonrasında rakamlar netleşmeye başladı. Netleşen 6 aylık enflasyon rakamları açıklaması ile birlikte memur maaş zammı katsayısının yüzde 49.25'e ulaştığı hesaplanırken, şu sıralar milletvekili maaşları da gündemdeki yerini koruyor. Milletvekili maaşlarının şekillenmesi ile birlikte 2 yıl milletvekilliği yaparak emekli olunabilir mi sorusu da tekrar yorumlara açılmış bulunuyor. Peki 2 yıl milletvekilliği yapan birey emekli olabilir mi?

Emekli Milletvekili maaşı ve milletvekili emekli olma şartları

Sadece 2 yıl milletvekilliği yaparak emekli olunacağı iddiaları, çalışanları ayağa kaldırırken, diğer memur ya da sigortalı çalışanlardan fark gözetilmeksizin prim ve yaş şartlarının doldurulması gerekliliği belirtilmişti. Ancak ortaua atılan iddiaların doğruluk payı olmadığı iddialar sonrasında ortaya çıkmıştı. Milletvekilleri de tüm çalışanlar gibi hizmet yılı ve yaş haddini tamamlamak zorunda. Sosyal Sigortalar ve Sağlık Sigortası kanunlarına göre; 8 Eylül 1999’dan önce milletvekili görevine başlayan vekil, erkek ise 25 yıl süresini ve kadın ise de 20 yıl çalışma şartını tamamlamak zorunda. 8 Eylül 1999’dan sonra çalışmaya başlayanlarda ise 25 yıllık hizmetini tamamlamış olması şartına kadınsa 58 yaşına, erkekse 60 yaşını doldurmuş olma şartı mevcut. 2008'den sonra vekil görevine başlanması durumunda ise kadın-erkek 65 yaşını aşması ve 9000 günlük primini doldurma şartı mevcut. 2024 maaş zamlarından sonra ise emekli milletvekilleri 230.000 TL maaş almaktadır.

meclis

İki yıl milletvekilliği yaparak emekli olunması durumu, emekli olmak için bir şart olarak bilinse de tek başına yeterli olmadığı biliniyor. 

İKİ YIL VEKİLLİK YAPAN GEREKLİ ÖDEMELERİ TAMAMLARSA MİLLETVEKİLİ EMEKLİSİ OLABİLİYOR

En az iki yıl milletvekili görevini üstlenen ancak sonrasında başka işlere yönelen kişi, primlerini vekillere uygulanan şartlarda tamamlaması durumunda milletvekili emeklisi olarak kabul edilebilmekte. 

Öte yandan ekillik görevlerini tamamlayanlar ise 4 sene boyunca ister çalışsın ister çalışmasın primleri meclis tarafından karşılanıyor Ancak bu süre de 4 sene olarak belirtilmiş bulunuyor.