Migros, Niğde üretimi yerli patates ve barbunyayı raflara taşıyor
Migros, Niğde Valiliği koordinasyonunda İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, ZZEF ve GürAta ile imzaladığı iş birliği protokolüyle Niğde'de üretilen yerli patates ve barbunyayı Türkiye geneline ulaştıracak. Ürünler İyi Tarım kriterlerine uygun olarak üretilecek.
İş birliğinin kapsamı
Protokol kapsamında Migros, bölge üreticilerine alım garantisi, eğitim ve teknik destek sağlayacak. Amaç; yerli üretimi artırmak, üretici geliri ve üretim istikrarı sağlarken tüketicilere taze ve güvenilir ürünleri uygun fiyatla sunmak.
Niğde'nin tarımsal önemi
Niğde Valisi Cahit Çelik iş birliğinin önemine değinerek, ilin patates üretiminde birinci sırada olduğunu ve toplam üretimin de yaklaşık %16'sını tek başına karşıladığını belirtti. Çelik, "Niğde’de doğan, milli Ar-Ge çalışmalarıyla geliştirilen ve çiftçimizin alın teriyle büyüyen bu ürünlerin markanın raflarında tüketici ile buluşması hem üretici hem tüketici hem de ülkemiz ekonomisi açısından memnuniyet verici" dedi.
Siyasi ve sektörel değerlendirme
AK Parti Niğde Milletvekili Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, projenin Niğde'nin tarımsal stratejik merkez olma hedefini güçlendirdiğini, üreticilere yeni pazar alanları sunduğunu ve sürdürülebilir tarım uygulamalarına katkı sağladığını vurguladı.
Migros'un hedef ve taahhüdü
Migros Grubu Pazarlama Direktörü Cavit Metin, marka olarak ithal ürünleri yerli tohumlarla ülke içinde üretme hedefini yineledi ve 2026 yılından itibaren Migros markalı ürünlerin tamamının yerli olacağını açıkladı. Metin, Niğde iş birliğinin bu stratejinin önemli bir parçası olduğunu söyledi.
Yerel paydaşların rolü
ZZEF Yönetim Kurulu Üyesi Erkan Gürkan proje ile yerel üreticilerin doğrudan organize perakende aracılığıyla pazara erişiminin kolaylaşacağını belirtti. GürAta Yönetim Kurulu Başkanı Alp Önder Özpamukçu ise üreticileri birlik ve kooperatifler altında örgütleyerek ulusal pazara entegrasyon sağladıklarını ifade etti.
Beklenen etkiler
Proje, sürdürülebilir tarımı teşvik ederken küçük aile işletmelerine gelir istikrarı kazandırmayı, ithalata bağımlılığı azaltmayı ve Niğde'nin tarımsal değerlerini ulusal ölçekte görünür kılmayı hedefliyor. Üreticiden raflara uzanan bu iş birliği, hem yerel ekonomiye hem de tüketicinin güvenli, erişilebilir gıdaya ulaşmasına katkı sağlaması bekleniyor.
MİGROS, YERLİ ÜRÜNLERİN ÜRETİM VE SATIŞINA VERDİĞİ KATKILARA BİR YENİSİNİ EKLEDİ. TÜRKİYE’NİN ÖNEMLİ TARIM MERKEZLERİNDEN BİRİ OLAN NİĞDE’DE YERLİ PATATES VE YERLİ BARBUNYA ÜRETİMİNİN ARTIRILMASINA DESTEK VEREN MARKA, ‘İYİ TARIM’ KRİTERLERİNE UYGUN ŞEKİLDE ÜRETİLEN BU ÜRÜNLERİ MAĞAZALARIYLA TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR YANINA ULAŞTIRACAK. MARKA, NİĞDE VALİLİĞİ’NİN KOORDİNASYONUNDA İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ, PATATES ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ, ZZEF VE GÜRATA İLE BU ÇERÇEVEDE KAPSAMLI BİR İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ GERÇEKLEŞTİRDİ.