Bist 100
10.643,58 3%
DOLAR
32,17 -0,25%
EURO
35,16 0,14%
ALTIN
2.515,16 1,08%

Microsoft'un yakında çıkacak özel çipi Intel tarafından üretilecek!

Microsoft, yapay zekâ nedeniyle çip tartışmalarını en yoğun olduğu dönemde yakında çıkacak özel çipini Intel’in üreteceğini ancak bu çipin 2025’e kadar gelmeyeceğini açıkladı.

Yayın Tarihi: 22.02.2024 17:11
Güncelleme Tarihi: 22.02.2024 17:11

Microsoft'un yakında çıkacak özel çipi Intel tarafından üretilecek!

Intel'in yeni Foundry bölümü, bir teknoloji devinden kayda değer bir sipariş aldı. Bloomberg ve The Wall Street Journal'a göre, Microsoft CEO'su Satya Nadella, şirketinin yaklaşan bir şirket içi çip tasarımı için Intel'in en son 18A (1.8nm) üretim sürecinden yararlanacağını duyurdu. Ancak Intel'in süreç yol haritası göz önüne alındığında, Microsoft'un yeni çipinin 2025 yılına kadar görülemeyeceği anlamına geliyor.

Her iki şirket de söz konusu çipin niteliğini açıklamamış olsa da, Microsoft geçtiğimiz kasım ayında özel yapım Azure Maia AI Accelerator ve Azure Cobalt 100 CPU sunucu yongalarını tanıttı. Ayrıca, kendi yapay zekâ hizmetlerini desteklemek için bu yıl piyasaya sürülmesi bekleniyor. Cobalt 100, Arm mimarisine dayanıyor ve Intel geçen yılın nisan ayından bu yana 18A sürecini Arm tasarımları için optimize ediyor. Bu nedenle bu iş birliğinin yeni nesil Cobalt CPU'ya yol açma ihtimali yüksek.

Intel 18A, düğüm boyutu küçüldükçe olağan verimlilik iyileştirmelerine ek olarak, Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü’nün (IEEE) Spectrum'una göre güç ara bağlantı katmanını üstteki veri ara bağlantı katmanından ayıran ve ilkini silikon alt tabakanın altına taşıyan "endüstrinin ilk arka taraf güç çözümünü" de sunuyor. Görünüşe göre bu, özellikle 3D istiflemeye uygulandığında daha hızlı mantık ve daha düşük güç tüketimi sağlayan gelişmiş voltaj regülasyonu ve daha düşük direnç sağlıyor.

microsoft

18A, BU YILIM İKİNCİ YARISINDA ÜRETİME HAZIR HALE GELECEK

Intel'in 4’üncü çeyrek kazanç görüşmesinde CEO Pat Gelsinger, "18A'nın 2024’ün ikinci yarısında üretime hazır hale gelmesinin beklendiğini doğruladı. Intel'in kendi 18A tabanlı işlemcilerinin 2025 yılına kadar gelmeyeceği göz önüne alındığında, Microsoft'un bir sonraki yongası için de benzer bir zaman dilimi olmasının muhtemel olduğu belirtildi.

Intel'in düzenlediği etkinlikte yönetici, ASML'nin "High-NA EUV" (yüksek sayısal açıklıklı aşırı ultraviyole) litografi sistemi tarafından etkinleştirilen yeni bir 14A (1.4nm) düğümünü içeren genişletilmiş bir Intel Foundry süreç teknolojisi yol haritasını paylaştı. AnandTech'e göre, bu 14A atılımı, Intel'in Intel 4 (7nm) düğümü için EUV'yi geç benimsemesinin ardından arayı kapatmasına yardımcı olsa da riskli üretim 2026'nın sonuna kadar gerçekleşmeyecek.

Intel Foundry, Şubat 2021'de CEO'luk görevini üstlendikten hemen sonra bu departmanı kuran Gelsinger'in, Intel'i sözleşmeli çip üretimi pazarında TSMC ve Samsung gibi firmalarla karşı karşıya getirme yönündeki iddialı planının bir parçası olarak ortaya çıktı. Microsoft'tan önce Intel Foundry'nin müşteri listesinde MediaTek, Qualcomm ve Amazon yer alıyordu. Şirket hâlâ üretim geliri açısından "2030 yılına kadar en büyük ikinci harici dökümhane" olmayı hedefliyor ve bunun bu yıl gibi erken bir tarihte başarılabileceğine inanıyor.