DOLAR
42,69 -0,01%
EURO
50,13 0%
ALTIN
5.967,06 -1,18%
BITCOIN
3.830.267,4 -1,18%

Microsoft'tan Yapay Zeka Çip İhracat Kısıtlamalarına İtiraz

Microsoft, yapay zeka çipleri üzerindeki ihracat kısıtlamalarının gözden geçirilmesini talep etti.

Yayın Tarihi: 27.02.2025 19:10
Güncelleme Tarihi: 27.02.2025 19:10

Microsoft'tan Yapay Zeka Çip İhracat Kısıtlamalarına İtiraz

Microsoft, ABD'nin yapay zeka çiplerine yönelik ihracat kısıtlamalarının gözden geçirilmesini istedi. Şirket, eski başkan Joe Biden döneminin son günlerinde uygulamaya konulan kısıtlamaların hafifletilmesi çağrısında bulundu.

Microsoft Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Şirket Başkanı Brad Smith, konuya ilişkin kaleme aldığı blog yazısında, ‘Trump yönetimi yapay zeka küresel yarışında stratejik bir yanlış adım atmaktan kaçınabilir.’ ifadesini kullandı. Yazıda, gelişmekte olan yapay zeka ekonomisinin hangi ülke tarafından destekleneceğine dair yüksek riskli bir yarışın sürdüğü aktarıldı.

Biden yönetiminin son günlerinde getirilen düzenleme ile temel yapay zeka bileşenlerinin birçok pazara ihracatının sınırlandırıldığı hatırlatılırken, bu durumun ABD’nin bu yarışta öne geçmesini engelleyebileceği vurgulandı. Yazıda, bu kuralın ABD'nin yapay zeka alanındaki liderliğini baltaladığı değerlendirildi.

Smith, bu durumun Çin'e kendi yapay zeka teknolojisini geliştirmesi için stratejik bir avantaj sağlayacağını belirtti ve 10 yıl önceki 5G alanındaki hızlı yükselişin tekrarlanacağına dikkat çekti. Ayrıca, bu kuralın Amerikan teknoloji şirketlerinin önde gelen müttefik ülkelerde yapay zeka veri merkezleri kurma yeteneklerini sınırladığı ifade edildi.

Yazıda, İsviçre, Polonya, Yunanistan, Singapur, Hindistan, Endonezya, İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan gibi ülkelerin, Microsoft ve diğer Amerikan şirketlerinin önemli veri merkezi operasyonlarına ev sahipliği yaptığı vurgulandı. Smith, bu kuralın bu ülkelerde yapay zeka altyapısı için alternatif arayışlarını tetikleyebileceğini belirtti.

Microsoft, büyüme ve yatırım yapma kapasitesinin önemli ölçüde ihraç edilebilir teknoloji hizmetlerine bağlı olduğunu belirtirken, düzenlemelerin dünya çapında lider çiplerin ve teknoloji hizmetlerinin ihracatını engellediğini ifade etti.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı